Gastronomia i tradició a la 41a Festa de les Cassoles de Tros de Juneda

09/06/2019

Aquest diumenge s’ha celebrat el plat fort de la Festa de les Cassoles de Tros de Juneda amb el Concurs de Cassoles que ha aplegat més de 100 colles a la banqueta del canal. A més, ha estat el primer any que la celebració s’ha fet amb la distintiu de Patrimoni Festiu de Catalunya

Juneda ha celebrat aquest cap de setmana la 41a edició de la Festa de les Cassoles de Tros. La celebració gastronòmica que any rere any aplega als veïns i veïnes de diferents edats a la banqueta del canal enguany s’ha estrenat com a membre del Patrimoni Festiu de Catalunya, distinció que va rebre el passat mes de gener.

Tot i les diferents activitats que s’han dut a terme durant el cap de setmana, el plat fort s’ha viscut aquest diumenge amb el Concurs de Cassoles que ha aplegat fins a 103 colles i més d’un miler de collistes a més a més dels visitants que també han pogut gaudir d’aquest plat amb un menú de degustació.

Totes les cassoles de tros de Juneda comencen igual, amb una cassola de fang, tres peus i llenya. A partir d’aquí, però, les receptes varien segons cada colla i n’hi ha per tots els gustos. Alguns dels ingredients més utilitzats són la patata, la carn de porc, els caragols i els espinacs tot i que també hi ha colles que opten per afegir-hi fesols o fer cassoles vegetarianes. Així mateix, hi ha un ingredient que no pot faltar i que és essencial per a que la cassola surti perfecta, la paciència.

Una cercavila amb la txaranga Mai Toquem Bé o jocs infantils i contacontes adreçats als més petits, són algunes de les activitats que han complementat la jornada.

Anna Berga