La cooperativa de la Pobla de Cérvoles ultima integrar-se a la de l'Albi per evitar tancar

20/10/2023

Negocien un acord de fusió per absorció que podria formalitzar-se el maig del 2024

La Cooperativa Sant Isidre Llaurador de la Pobla de Cérvoles, una entitat amb més de cent anys d'història i membre de la DOP Garrigues, desapareixerà l'any que ve. L'agrupació està negociant actualment els últims serrells d'un acord de fusió amb la Cooperativa de l'Albi, que a efectes pràctics acabarà absorbint la primera pels problemes de rendibilitat econòmica. Les juntes de totes dues cooperatives ja han aprovat aquesta fusió per assemblea i ara l'acord està a les mans de la Federació de Cooperatives, que finalitzarà el procés administratiu. La fusió s'acabarà formalitzant probablement el maig del 2024, segons fonts pròximes.
La cooperativa de la Pobla, que dedica tota la producció a l'oli, fa temps que no disposa de personal laboral. Els membres de la junta assumeixen les tasques de comercialització de l'oli i la secretaria de l'ajuntament en gestiona l'administració. L'any passat amb prou feines va produir 20.000 quilos d'olives, que pel seu baix rendiment ja es van premsar a les instal·lacions de l'Albi. Aquest any, es tem que la collita no superi els 5.000 quilos entre la vintena de socis actius que encara queden (fa tot just uns anys, n'hi havia més de seixanta). El soci més jove de la cooperativa de La Pobla té 58 anys.
“Hem aconseguit un moment insostenible”, admet Pere Català, el president de la cooperativa de la Pobla, que recorda que l'oli que produeixen els socis es destina gairebé tot a autoconsum i lamenta que una gran part dels pagesos del poble, precisament els més productors, hagin emigrat a altres cooperatives, com la de Cervià de les Garrigues. "És un desastre", conclou Català, que atribueix part del daltabaix econòmic a l'absència de regadiu al terme.
L'acord de fusió permetrà que alguns productors de La Pobla s'integrin a la junta de la cooperativa de l'Albi, on hi ha uns 80 socis. Allà, on sí que hi ha reg de suport, l'entitat va produir l'any passat més de 400.000 quilos. Tot i això, cal recordar que només una quarta part de la zona productiva del municipi (450 hectàrees) està associada a la cooperativa. La resta és de pagesos que produeixen el seu oli a través de molins privats, fora de la DOP Garrigues.
El president de la cooperativa de l'Albi, Xavier Cornet, va avançar que l'acord de fusió permetrà optimitzar costos, a més d'accedir als ajuts d'Acció Climàtica destinats al foment de la millora de la competitivitat. Aquests ajuts es revertiran en la renovació de les instal·lacions i els sistemes de producció de la cooperativa. Cal recordar que el molí de l'Albi va ser construït el 1995, mentre que el de La Pobla era fins fa un any l'única cooperativa que elaborava l'oli de forma tradicional, és a dir, amb pedres, i després premsar la pasta resultant amb premses hidràuliques.

El consistori vol recuperar l'edifici
L'ajuntament de la Pobla de Cérvoles ja ha avançat el desig de recuperar l'edifici de la cooperativa un cop formalitzat l'acord de fusió. L'immoble va ser construït el 1961 i passarà a ser propietat de l'Albi, encara que el president ja avançat que la junta té poc interès a mantenir-lo. L'alcalde Ferran Borch va admetre que encara no s'ha parlat de l'assumpte i confia iniciar les negociacions l'any que ve.
Si l'acord es materialitza, serà semblant al que va tenir lloc a Granyena de les Garrigues, on el consistori va poder adquirir el vell edifici de la cooperativa un cop es va fusionar amb la de Maials l'any passat. També al 2022 es van fusionar les cooperatives de la Granadella i Torrebesses per reduir costos i millorar la comercialització de l'oli.
En qualsevol cas, Ferran Borch va dir ahir que la desaparició de la seva cooperativa “ens trenca el cor”, però va afegir que l'acord de fusió permetrà almenys salvar i donar cobertura a la producció d'oli del poble.
Albert González Farran