La Granadella edita per Sant Jordi un llibre sobre la Farinera Sancho

23/04/2025

Escrit pel doctor Quintí Casals Bergés

En el marc del programa d’actes de Sant Jordi, a la Sala d’actes del Centre Cívic de la Granadella, es presentarà dissabte vinent el llibre La Farinera Sancho de la Granadella. La molineria a Lleida. Ha estat escrit per Quintí Casals Bergés, doctor en Història Contemporània per la Universitat de Lleida, i l’edició ha comptat amb ajuts del Mnactec (Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya) i de l’IEI (Institut d’Estudis Ilerdencs).

 

El llibre, a banda de ser una història particular d’aquest molí de farina, és, en certa manera, la història de la molineria a Lleida. L’obra s’endinsa en l’evolució de les  fabriques de farina lleidatanes des de començament del s. XX fins als inicis del s. XXI.

 

Els Sancho van fundar el seu establiment centenari el 1.923 amb dos dels tradicionals molins de pedra que durant segles havien abastit la humanitat, el 1.937 van inaugurar una moderna fàbrica amb tres molins de cilindres, que els situava a l’avantguarda de la producció nacional, que es va ampliar el 1.954, finalment l’empresa va tancar l’any 2.000. 

 

Les instal·lacions de la Farinera Sancho es conserven intactes i en bon estat de conservació des del cessament de l’activitat, i són una mostra excel·lent de l’evolució de la molineria familiar a Catalunya abans que esdevingués un negoci de gran indústria.

 

InfoLleida