L'Espai Macià acull la mostra “Les estovalles de l’exili”

11/04/2024

Un testimoni històric sobre l'exili català a Mèxic

L'Espai Macià inaugura diumenge l'exposició "Les estovalles de l'exili", del fons familiar Cortés Casanelles, un testimoni de l’exili català a Mèxic per conèixer divuit dels comensals més il·lustres, que van seure al voltant de la taula de la família Casanelles-Llobet a Mèxic DF.
Durant els anys de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial, Mèxic es va convertir en la destinació de milers de refugiats republicans gràcies a la política d’acollida impulsada pel president Lázaro Cárdenas. Als anys 40 del segle XX, podríem dir que Mèxic era l’altra Catalunya per la gran presència de catalans de tot ofici i condició, entre els quals figuraven els descendents directes dels dos presidents de la Generalitat republicana: Francesc Macià i Lluís Companys.
Els refugiats trobaren a Mèxic una terra d’oportunitats en la qual també contribuïren amb el seu treball. L’exili català a Mèxic fou intel·lectualment molt actiu, només cal fixar-se en el fet que el 1949 s’hi publicaven 27 revistes en llengua catalana. Mentre això passava en una banda de l’Atlàntic, a l’altra, els Països Catalans, es trobaven sotmesos a una dictadura militar que s’esforçava per cometre un genocidi lingüístic i cultural. La vitalitat intel·lectual de l’exili català convivia amb l’enyorança i la nostàlgia de la pàtria que havien hagut d’abandonar forçadament. La necessitat de compartir aquests sentiments sovint reunien amics i família al voltant de la taula.
Fou precisament la taula dels Casanelles-Llobet un dels indrets aglutinadors d’aquest exili. El matrimoni format per Maria Dolors Llobet i Joan Casanelles va exercir d’element de cohesió i socialització de la comunitat catalana a l’exili mexicà. A casa seva s’hi reuniren, al llarg dels anys, prop de dos-cents comensals, personalitats polítiques, culturals, socials i econòmiques de l’exili català a Mèxic, però també del món artístic mexicà i d’altres àmbits de l’entorn familiar.
Els convidats signaven a estovalles sobre les quals se servien els àpats i es feia la sobretaula. La signatura era brodada com a prova de la visita i per rememorar-la en la següent ocasió. Entre aquests comensals hi trobem, entre altres, els periodistes Eugeni Xammar i Jaume Miravitlles, els polítics Antoni Maria Sbert i Josep Tarradellas, els metges Josep Trueta i August Pi i Sunyer, Maria Macià Lamarca i Antoni Peyrí Macià, filla i net de Francesc Macià o Maria Assumpta Soteras, la primera dona llicenciada en Dret a la Universitat de Barcelona.
Foto: Ajuntament de les Borges

InfoLleida