El safrà, l’or vermell de les Garrigues
L’empresa El Tossal de les Garrigues, productora de safrà, ha aconseguit enguany el certificat de producció ecològica després de cinc anys de conrear aquesta espècie de nou a les Garrigues, on antigament ja es cultivava. Amb una superfície de 7.000 metres quadrats, l’empresa comercialitza anualment uns 20 quilos de safrà.
El clima de les Garrigues, amb fred, boira i poca pluja però també amb calor i moltes hores de sol a l’estiu, és perfecte per cultivar el safrà, una espècie que ja antigament es conreava a la comarca i que fa poc s’ha recuperat. La firma El Tossal de les Garrigues, de l’Albagés, porta cinc anys produint safrà i enguany ha aconseguit el certificat ecològic.
L’extrema sequera d’aquest any, juntament amb la renovació dels bulbs farà que la producció de la campanya sigui similiar a la de l’any passat, d’uns 20 quilos d’aquesta espècie, que en el mercat es comercialitza a 10.625 €/kg. I és que tot el procés que va des de la plantació fins a l’envasament es fa de manera manual. També cal tenir en compte que per aconseguir un quilo de safrà es necessiten 150.000 flors. A més, el procés de collita, triatge i torració s’ha de fer al mateix dia i de manera artesanal per tal que el producte no perdi les seves qualitats. A l’Albagés, les èpoques de més feina, hi poden arribar a treballar més de 20 persones.
Un cop assolida la consolidació inicial del projecte, el pròxim repte de l’empresa és aconseguir augmentar la producció fins a 70 quilos anuals amb la col·laboració dels socis productors, fet que suposaria una facturació aproximada de 550.000€. L’objectiu prioritari d’El Tossal de les Garrigues continua sent fer un safrà d’alta qualitat que permeti consolidar l’Albagés i la comarca com un referent pel que fa al cultiu d’aquesta preuada espècie.