Els infants de les Garrigues caguen el Tió
La nit de Nadal, o el dia de Nadal, a Catalunya és tradició fer cagar el tió. Un tros de soca o branca que menja, beu i reparteix figures de xocolata, llaminadures i també joguines. Les famílies lleidatanes ja fa dies que van col·locar el tió a un racó de casa i l'han alimentat fins avui perquè cagui molts regals. En algunes comarques, els més petits també s'han vist sorpresos per l'arribada dels patges reials, que han vingut a recollir les seves cartes.
Aquesta és una de les tradicions més esperades per als més petits de la casa. El tió arriba a les llars com a molt tard per Santa Llúcia i ha de presidir la casa durant els dies previs a les festes de Nadal. Alguns van a buscar-lo al bosc i d'altres se'l troben a casa, després se l'ha d'alimentar perquè en dies com avui reparteixi molts regals.
Fer cagar el tió és una tradició pròpia de Catalunya, tot i que també ho comparteixen alguns municipis de l'Aragó. Es tracta d'un tros de soca o branca que beu i menja per repartir figures de xocolata, llaminadures i joguines per als infants. Els experts apunten que es tracta d'un costum molt antic, que ha evolucionat molt, tant que fins i tot alguns lleidatans caguen més d'un tió entre el dia 24 i 25 de desembre.
En aquestes dates també s'envia la carta als reis però en alguns municipis de la comarca de Lleida, els patges reials han pogut arribar personalment per recollir els desitjos dels infants.