Els pagesos  proposen mesures químiques per acabar amb les colònies de conills

10/04/2018

Els pagesos lleidatans lamenten que les autoritzacions de caceres urgents per tal d’abatre la colònia de conills que danya els conreus del Segrià i de Les Garrigues no són suficients. Es queixen que els animals rosseguen les pells dels arbres aconseguint arribar fins a les branques. En alguns casos, això, els pot suposar pèrdues de fins a 6 anys de producció. Fa un mes que el departament d'Agricultura va declarar l'estat d'emergència cinegètica.

AGRICULTURA I RAMADERIA

Hi ha gairebé 200 conills per quilòmetre quadrat. Si es calcula la mitjana de les 6.000 hectàrees de finques agrícoles d'Alpicat, Torrefarrera, Roselló, Alguaire, Almacelles i Lleida. Però en algunes zones d'Alpicat la xifra arriba a 500 conills per quilòmetre quadrat. Conills que rosseguen les pells dels fruiters i de cultius de cereals. Comencen pel tronc i pugen fins les branques. I deixen els arbres molt dèbils o fins i tot morts. Per això el departament d'Agricultura va declarar l'estat d'emergència cinegètica a finals de febrer. La primera mesura del pla pilot per a controlar la espècie és l'organització de caceres nocturnes urgents entre agents rurals i caçadors per abatre els conills. Segons els pagesos, són totalment insuficients i s'ha arribat tard.

Continuen aplicant mesures que no els funcionen per a res. Proposen mesures químiques dràstiques i efectives. Duen que en alguns casos l'acció dels conills suposen pèrdues milionàries de fins a 6 anys de producció.

No tenen cap esperança de cobrar indemnitzacions. En tot cas, es reuneixen sovint per a valorar la situació.

Marina Sala (Lleida TV)