Entrevista a Jordi Tatjé, tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal de les Garrigues

23/02/2023

El futur passa pel Porta a Porta

SOCIETAT
Les Borges Blanques

Parlem amb el tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal de les Garrigues, Jordi Tatjé, sobre la situació ambiental de la comarca.

P: Quines són les tasques que feu dins de l’oficina de Medi Ambient?

R: Portem la gestió de la recollida comarcal de residus, ens encarreguem dels serveis de recollida, però també portem les plantes de reciclatge que tenim com la deixalleria de les Borges Blanques i Juneda i els abocadors comarcals de la capital de les Garrigues i la Granadella.

P: Què ens pots explicar de la recollida selectiva de la comarca?

R: Abans utilitzàvem els mètodes tradicionals amb contenidors a tots els pobles i les illes de contenidors, però des de fa un parell d'anys vam començar la recollida selectiva amb el sistema porta a porta. El primer municipi va ser el Cogul que ho va gestionar el mateix ajuntament amb personal propi i després la Granadella que va seguir el mateix camí. L'any passat es van afegir cinc pobles més com són la Floresta, Puiggròs, Cervià de les Garrigues, Juneda i Arbeca.

P: Quins són els beneficis del sistema porta a porta?

R: Després de comprovar les dades del tercer trimestre pel que fa a la recollida de la comarca, els set municipis que tenen aquest sistema són els que lideren el rànquing de reciclatge de les Garrigues, se situen entre un 68% i un 80%.

P: L'aposta des del Consell és instal·lar el sistema porta a porta a tota la comarca?

R: Sí, s'està parlant ja des de fa temps, el que passa que encara tenim un contracte en vigor amb la recollida de contenidor. A més, hem aprofitat les primeres experiències amb el porta a porta per veure els seus avantatges i inconvenients per no començar de cop.

P: Però per vosaltres creieu que aquest sistema és el camí a seguir?

R: Sí, el punt més fort que té aquest sistema és la individualització del servei de recollida de les escombraries. En aquest sentit, cadascú es fa responsable de la seva part i no és tan genèric com el sistema de contenidors, per si algú no recicla de manera correcta.

P: Com ha estat el procés d'implantació del sistema en els municipis? Ha tingut bona acollida?

R: En un primer moment ha tingut molt bona acollida, és cert que a l'inici hi havia pors i dubtes, però la gent s'ha acostumat i participa de forma correcta. Tenen el servei a casa que no deixa de ser una comoditat més i després hi ha el servei alternatiu d'àrees d'emergència per si algú es troba a fora de casa, sigui perquè estan de vacances o perquè només ve el cap de setmana.

P: La idea també és adaptar-se als veïns de la comarca oi?

R: Sí, cada municipi disposa de la seva àrea d'emergència. A més si els comerços necessiten alguna peculiaritat... per exemple els hi hem repartit cubells més adaptats a les seves mides. Hem fet atenció personalitzada.

P: A banda de la gestió dels residus des de l'oficina de Medi Ambient també treballeu en la Ponència Mediambiental i l'Estalvi Energètic? Comencem per la primera, en què consisteix?

R: Al Consell Comarcal fem control de les activitats que tenen una incidència ambiental de nivell mitjà, les activitats que tenen una incidència ambiental d'alt nivell ja ho gestionen directament des de la Generalitat i les que tenen un nivell baix d'incidència ho fan els mateixos ajuntaments.

P: I l’estalvi energètic?

R: Aquí tenim diversos projectes com pot ser la renovació de l'enllumenat de quatre municipis com són els Omellons, l'Albagés, el Vilosell i Granyena de les Garrigues. A més, recentment hem incorporat una tècnica que porta l'oficina comarcal de Transició energètica qui assessora la ciutadania envers les subvencions i sobretot últimament amb la instal·lació de plaques solars.

P: En general que en destaques d'aquests últims anys?

R: Sobretot el tema ambiental i la gestió de residus quan vam arribar hi havia un nivell molt baix, estàvem reciclant un 30% més o menys. Ja amb el sistema de contenidors ho hem anat millorant, però, tot i això, del 45% no passàvem i hem vist que el canvi de sistema ens permet fer un salt endavant. A més que no és un sistema d'aquí, ja s'està instal·lant arreu de Catalunya i això ens permet millorar molt amb el reciclatge.

P: Creus que faltava conscienciar a la població en el tema del reciclatge?

R: La conscienciació la podem fer, però sempre arribem a un nivell que hi ha ciutadans que no volen ni tenen la voluntat de fer un pas endavant. Aleshores conscienciant sempre incrementem una mica, però els objectius que marca Europa d'estar reciclant un 50% des del 2020 o 55% l'any 2025 no els podíem assolir sense fer un canvi de servei.

P: Amb el canvi de servei, ha estat sobre la taula la possibilitat de sancionar a tots aquells que no compleixin amb el reciclatge?

R: Hem parlat la possibilitat de fer ordenances, però la nostra voluntat no és sancionar ho tenim contemplat com a última opció, per exemple si en algun cas la persona en qüestió, de cap manera vol participar o actuï de mala fe.

 

 

 

Infolleida