Jornada sobre dones i igualtat de tracte en el món rural
Des de principis d'any a tot Catalunya la unitat de suport a les víctimes de violència domèstica ha atès a 348 dones de més de 65 anys, la majoria de la franja del 65 fins al 79 any. Són dades del departament d'interior. I són aquestes dades les que avui s'han analitzat en el marc de la vuitena jornada de dones i igualtat dedicat al món rural. Un món on segons els organitzadors, el centre dolors Piera de la UdL, encara està mal vista la denuncia per aquests fets.
En el que porten d'any i segons del departament d'interior s'ha interposat 547 denuncies per violència domestica i s'han atès a 548 persones. La majoria dones i en tots els àmbit tot i que es el rural on hi ha menys visibilitat. Per això i per donar a conèixer la situació de la dona el mon rural el Centre Dolors Piera de la universitat de Lleida prepara aquesta jornada sobre dones i igualtat de tracte en el món rural.
I és que segons les dades de la Unitat de Suport a l'atenció de Víctimes del Departament d'Interior, Les persones de 65 anys i més ateses per algun cas de violència domèstica el 2016, van ser 1.078, de les quals 737 dones , que representen més del 67% del total d'aquesta franja d'edat.
La violència de gènere es present en tot els ambits, també en el rural i amb un afegit que està mal vist denunciar-ho.
En la jornada hi han participat membres de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d'Esquadra i experts en maltractaments a persones grans, que han analitzat els múltiples factors que intervenen en la violència contra aquest col·lectiu. Trencar la imatge que ve al cap quan es parla de dona maltractada que és la d'una dona jove d'entre els 20 i 40 anys. Mai és la de la vellesa, mai és la de les dones grans. És un dels grups d'edat més oblidats mediàticament, socialment, menys tractats i més invisibilitzats i que són especialment greus per la seua doble condició de dona, i de més de 65 anys. Aquestes jornades volen fer-les més visibles.