Prop de 200 assistents a la Jornada Tècnica sobre el tractament i gestió de purins celebrada a Juneda
El Teatre Foment de Juneda ha acollit aquest dijous la jornada tècnica titulada “Cap a un model ramader eficaç i sostenible: Reptes i solucions per a la gestió de purins”, organitzada per l’Ajuntament de Juneda
Prop de 200 persones, majoritàriament vinculades al sector primari, han participat en l’esdeveniment, entre les quals hi havia una quarantena d’alcaldes i un gran nombre de ramaders, tant de Juneda com de diversos pobles de les comarques veïnes.
L’acte ha comptat amb les ponències de tres experts en el tractament i la gestió de purins: Rosa Gallart, del Grup de Sanejament Porcí; Xavier Flotats, expert en dejeccions ramaderes, enginyeria ambiental i processos biològics de tractament; i Mònica Jiménez, gerent de la Cooperativa GAP.
Les ponències, moderades per Gerardo Blanco, han convidat els assistents a reflexionar sobre el futur de la gestió de les dejeccions ramaderes, la revalorització dels purins i la necessitat de recuperar-ne els nutrients. Segons Rosa Gallart, “és imprescindible valoritzar els purins com a fertilitzants agrícoles, però fer-ho de manera racional”. Gallart ha explicat com la separació de la fracció sòlida i líquida dels purins permet recuperar nutrients d’alt valor que poden ser transportats a zones agrícoles amb més capacitat de fertilització.
Per la seva banda, Xavier Flotats ha destacat la importància dels Plans de Gestió, concebuts com una eina estratègica tant per a granges individuals com per a grups col·lectius. Aquests plans han de garantir un tractament adequat dels purins, un procés en el qual la digestió anaeròbica juga un paper clau, ja que permet generar biogàs i energia elèctrica.
Els ponents també han posat en relleu els reptes que afronta el sector ramader en termes de sostenibilitat ambiental. A les Garrigues, tres municipis concentren el 60% de la població de la comarca, mentre que vuit municipis acullen el 85% de les explotacions ramaderes, amb un total de més de 475.000 caps de bestiar porcí. En aquest context, la Cooperativa GAP es va fundar amb l’objectiu de gestionar les dejeccions ramaderes de totes aquestes explotacions.
Finalment, Mònica Jiménez ha presentat el model d’èxit de TRACJUSA, una planta situada a Juneda que, des del 2001, es dedica al tractament de purins. Aquesta instal·lació transforma els purins en energia elèctrica, que s’injecta a la xarxa, i en fertilitzants sòlids que s’utilitzen com a adobs.