Arrenca al Cogul un pla de 10 milions per crear realitat virtual a museus catalans

25/07/2024

Cultura anuncia també obres de consolidació de la Roca dels Moros al setembre

El departament de Cultura de la Generalitat ha iniciat avui al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre del Cogul un projecte museogràfic de 10 milions d'euros que pretén incorporar la realitat virtual a cinc monuments catalans durant el proper any.
A banda de la Roca dels Moros del Cogul, on el projecte ja està operatiu, els altres monuments escollits que s'aniran incorporant són la Cartoixa d'Escaladei (Tarragona), el conjunt arquitectònic de la Vall de Boí (al Pirineu de Lleida) , el monestir de Sant Pere Rodes (Girona) i el Castell de Miravet (Tarragona).
A part, el projecte també inclou la construcció d'un nou espai expositiu a la planta baixa del Palau Moja de Barcelona, ​​que esdevindrà el punt de trobada de la totalitat del patrimoni català.
Amb el títol "Els Ulls de la Història", el projecte consisteix bàsicament a incorporar la realitat immersiva mitjançant les noves tecnologies.
Concretament, el projecte pretén explicar moments concrets de la història de Catalunya a partir de microrelats mitjançant l‟ús d‟ulleres virtuals, guies multimèdia i diferents recursos interpretatius i programes pedagògics.
La consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, ha presentat avui dijous l'inici del projecte al centre del Cogul, tot reivindicant que "es tracta d'una nova tecnologia que, a part de ser atractiva, es posa al servei del coneixement".
Garriga ha recordat que la selecció dels cinc monuments catalans s'ha fet amb la intenció de donar "equilibri territorial, cronològic i temàtic" al projecte museogràfic.
L'escenari immersiu dels cinc monuments seran de naturalesa portàtil, per la qual cosa es posa al servei dels instituts d'educació secundària per instal·lar-los "in situ".
Els primers centres educatius que rebran el projecte a partir del proper mes d'octubre a les seves instal·lacions són els instituts de Parets del Vallès i Vilanova i la Geltrú (tots dos a la província de Barcelona).
La proposta museogràfica que s'acaba d'estrenar al Cogul, valorada en uns 850.000 euros, vol oferir als visitants del centre "tots els recursos per entendre'n la importància i la transcendència".
Cal recordar que la Roca, on es conserven les restes de pintures llevantines de l'art rupestre, és Patrimoni Mundial de la Unesco, i ha anunciat portes obertes del centre d'interpretació entre els propers 26 i 28 juliol.
Paral·lelament, Cultura ha anunciat que al setembre iniciarà els treballs de consolidació de la Roca del Cogul per frenar qualsevol deteriorament provocat pel moviment de terres i filtracions d'aigua. Aquesta actuació finalitzarà abans de començar el 2025.
InfoLleida