Destacada
Ecologistes demanen paralitzar la llicència de Nova Tracjusa per la implicació de Griñó en la trama de les escombraries
Prieto remarca que “qui la fa la paga” i no descarta més detencions arran de la investigació, que continua oberta
Ecologistes en Acció i Ipcena han demanat a l’Ajuntament de Juneda paralitzar la tramitació de la llicència d’obres del projecte Nova Tracjusa atenent que el soci majoritari dels impulsors és el grup Griñó, afectat en la trama desarticulada per la Guàrdia Civil que es dedicaria a traficar de forma il·legal amb residus provinents d’Itàlia. Precisament el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, s’ha referit a l’operació en una visita al port de Tarragona i ha fixat en un total de 22 el nombre de detinguts entre persones físiques i jurídiques, alguns de l’empresa Griñó. Prieto ha remarcat que la investigació encara està oberta, que no es descarten noves detencions i ha afegit que “qui la fa la paga”.
Els ecologistes recorden que el grup Griñó té en l’actualitat el 50% de Gestió Agroramadera Ponent (GAP) que preveu impulsar el projecte de la Nova Tracjusa, una planta de tractament de residus i dejeccions ramaderes que des d’aquests col·lectius es rebutja perquè asseguren que s’hi tractaran residus urbans que suposen un greu risc per a la salut.
Les organitzacions Ecologistes en Acció i Ipcena demanen a l’Ajuntament de Juneda que paralitzi per “criteri de prudència” la tramitació de l’atorgament de la llicència d’obres de la Nova Tracjusa per afectar a un dels socis majoritaris del projecte mentre no s’esclareixi la investigació penal en curs pels efectes que pot tenir en el desenvolupament del projecte. En aquest sentit, remarquen que els procediments penals han de prevaldre per sobre de la resta de tramitacions de caire administratiu en els procediments que puguin tenir relació.
“Qui la fa la paga”
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha remarcat que “qui la fa la paga” en relació als 22 detinguts en l’operació de la Guàrdia Civil. En aquest sentit, ha recordat que se’ls està investigant per un delicte de crim organitzat ja que la trama comptava amb una estructura i tenia “ànim lucratiu”. També per falsedat documental i per això ha comentat en relació a l’empresa lleidatana implicada quina era el seu paper a l’hora de portar residus que no han estat tractats a Catalunya. Prieto ha afegit que no es descarten més detinguts i que hi ha hagut 5 entrades i registres en diferents poblacions.
Segons la Guàrdia Civil, el grup criminal hauria abocat il·legalment més de 40.000 tones als abocadors dels municipis de Lleida, Constantí i Riba-roja d’Ebre i Almonacid del Marquesado, a Conca, des de 2021. Entre aquests residus se n’inclouen de perillosos i tòxics. Els investigats haurien cobrat més de 19 MEUR de les empreses de tractament de residus italianes, que haurien contractat els seus serveis per desfer-se de les deixalles.