El Govern ajorna al 2024 els habitatges socials promesos a les Garrigues Altes

29/09/2023

El pla pilot per a la repoblació de la zona, que es va presentar fa un any i mig, inclou altres projectes com la implantació de la fibra òptica i l'Eix Transversal

El pla del Govern per rehabilitar edificis públics de cinc municipis de les Garrigues Altes i convertir-los en habitatges socials, que ja es va presentar a Juncosa fa un any i mig, no començarà a executar-se fins a l'any que ve. La consellera de Territori Ester Capella va utilitzar ahir el mateix escenari per anunciar, mitjançant la signatura d'un conveni, allò que ja es va prometre llavors per a aquest mateix exercici: una inversió de més de 400.000 euros per rehabilitar edificis públics de Bovera, el Soleràs, la Granadella, Juncosa i Bellaguarda i obrir diversos pisos per promoure el repoblament.
El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, que ja va ser present a la mateixa presentació de l'any passat, va puntualitzar ahir que llavors es va presentar la iniciativa com un pla pilot. "Ara ja podem dir que és una realitat", va justificar Serra, afegint que tot el temps transcorregut des de llavors s'ha invertit en la redacció dels projectes executius de rehabilitació dels edificis. L'Incasól promet arrencar amb les licitacions els propers mesos i executar l'obra al llarg del 2024.
'Arrelament', el nom amb què es va batejar des d'un principi aquest programa per revertir la tendència de pèrdua poblacional de les Garrigues Altes, inclou també la implantació de la fibra òptica als mateixos municipis (als quals s'afegeixen Granyena i el Soleràs ) i la inversió de deu milions d'euros (conjuntament amb la Diputació de Lleida) per construir el reivindicat Eix Transversal de les Garrigues (una pista que va de Torrebesses a la C-233 a Castelldans, un camí de Bellaguarda als Torms i que enllaça amb la C-233 i un tram d´aquesta carretera comarcal entre la Granadella i el Soleràs).
A tot això, Territori afegeix també ara al seu pla el procés participatiu per a la redacció d'un planejament urbanístic per a tota la subcomarca, que compta amb 263.000 euros d'inversió per organitzar una diagnosi a partir de sessions de debats a tots els municipis afectats.
“Hem de preservar el nostre paisatge i el nostre territori, que és el patrimoni que hem heretat i que hem de passar als nostres fills i néts”, va reivindicar ahir la consellera Capella. Per la seva banda, l'alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, va recordar que “la nostra zona és la que més ha perdut població de forma sostinguda els darrers vint anys” i va reclamar una política urbanística adaptada als pobles. “Davant de problemes diferents, cal aplicar solucions diferents”, va concloure Llauradó.
Albert González Farran