El Govern confirma la sanció al Molí dels Torms per mencionar 'Garrigues'

12/10/2023

L'oleícola abonarà la sanció mentre Agricultura prepara canvis en la normativa

El departament d’Acció Climàtica va confirmar ahir oficialment la multa de 4.001 euros contra l’empresa Molí dels Torms per l’ús del terme Garrigues en la seua pàgina web al no estar inscrita en la Denominació d’Origen Protegida (DOP). Desestima així les al·legacions que havia presentat la firma, propietària de l’oli Olicatessen, quan va rebre la sanció el març passat i imposa definitivament la sanció argumentant que la firma “s’aprofita de la reputació del terme geogràfic protegit”.

A la pàgina web d’Olicatessen, l’empresa va fer referència diverses vegades a les Garrigues al donar la ubicació del molí, citar la cooperativa Mengem Garrigues o en aspectes relacionats amb l’oleoturisme de la comarca. “Indueix a engany al consumidor sobre les característiques del producte comercialitzat i, en particular, sobre el seu origen, naturalesa i procés d’obtenció”, argumenta la Generalitat.Una de les responsables de Molí dels Torms, Emma Rovira, va lamentar la decisió al no entendre “la interpretació tan abusiva que fan de la norma”, va explicar que no presentaran recurs i abonaran la sanció, però que exploraran la via judicial.El president de la DOP, Enric Dalmau, va recordar per la seua part que és l’administració qui imposa les multes i va assegurar que el seu organisme sempre informa prèviament els no inscrits abans de tramitar una denúncia.

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, va avançar ahir dimecres que el seu departament té la intenció de presentar l’any que ve, durant el debat dels pressupostos de la Generalitat, una modificació de la llei Agroalimentària de l’any 2003 per flexibilitzar la política de sancions de termes protegits. La proposta preveu incorporar un avís previ que permeti evitar la multa si es prenen les mesures correctores.Val a recordar que la taula de treball que es va constituir el mes de juny entre la DOP i els productors d’oli no inscrits de la comarca encara no s’ha tornat a convocar. Acció Climàtica espera que el consell regulador i els membres de la DOP es reuneixin internament en les properes dos setmanes.

Albert González Farran