El secretari Paco Boya parla de despoblament a Tarrés

06/10/2023

Demana al Govern que justifiqui aviat l'ajuda al projecte de vivendes socials de les Garrigues Altes “si no vol perdre-la”

“Defensem la compra de neurones”, va reivindicar ahir el secretari general per al Repte Demogràfic, Paco Boya, durant la visita al municipi de Tarrés, on va participar en una taula rodona amb diversos alcaldes de les Garrigues. “Hem de recolzar sobretot els agents actius i els talents de les zones rurals”, va afegir, “sense oblidar altres accions de perspectiva social, com les ajudes a la gent gran”.
Boya, que va descriure altres polítiques de Madrid contra el despoblament com el pla de 130 Mesures davant el Repte Demogràfic, els Fons per a la Cohesió i el Campus Rural, va aprofitar per advertir el Govern de la Generalitat que haurà de justificar com més aviat millor les ajudes assignades a les Garrigues Altes (578.000 euros) per a la conversió d'edificis públics en vivenda social a cinc municipis (Bovera, Soleràs, Granadella, Juncosa i Bellaguarda). Aquesta línia, que va ser concedida el 2021, encara està pendent dexecució. En aquest sentit, el Govern ja ha redactat els projectes de rehabilitació i va anunciar la setmana passada que l'Incasol els executarà al llarg del 2024. "He reclamat a la consellera de Territori perquè justifiqui com més aviat millor l'ajuda que se la va concedir si no vol perdre-la", va avisar Boya.
La participació de Boya a l'acte d'ahir, que va tenir lloc al Sindicat de Tarrés sota el títol “Claus per evitar el despoblament”, va incloure a més una taula rodona amb alcaldes de la comarca, com el de Castelldans i coordinador del consell d'alcaldes de les Garrigues, Conrad Llovera, Bellaguarda, Olegari Alberich, i Vinaixa, Josep Maria Tarragó, entre d'altres.
L'alcalde de Tarrés, Carles Móra, va aprofitar l'acte per reclamar davant de Boya més celeritat en els procediments administratius del govern espanyol i una atenció més adequada als ajuntaments petits.
Albert González Farran