Els Bombers han treballat durant la nit amb 80 dotacions terrestres en l’incendi de Ribera d’Ebre

27/06/2019

El foc, que es va propagar amb molta velocitat des del seu inici, continua actiu.

Els Bombers de la Generalitat han estat treballant durant la nit amb una vuitantena de dotacions terrestres en l’incendi de la Ribera d’Ebre, que continua actiu i que segons les darreres dades dels Agents Rurals ja ha afectat unes 3.600 hectàrees de vegetació. A les 7.00 hores estava prevista la incorporació d’un helicòpter de comandament, un helicòpter bombarder i dos avions de vigilància i atac. A partir d’aleshores, i de manera progressiva, s’aniran incorporant la resta de mitjans aeris, amb 3 helicòpters bombarders més, un altre helicòpter de comandament i els tres hidroavions del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

La Unidad Militar de Emergencias ha arribat aquest dimecres a la nit per col·laborar en les tasques d’extinció. La integren uns 120 efectius i 9 vehicles. El dispositiu d’extinció també compta, des de dimecres, amb maquinària pesant.

Al llarg de la matinada, l’estratègia dels Bombers ha consistit a reforçar l’atac al flanc esquerre amb l’objectiu d’ancorar l’incendi a tocar de la carretera C-12. Això permetrà poder-se centrar posteriorment en el flanc dret. Els bombers han treballat amb intensitat màxima aprofitant que, a partir del vespre, el vent havia amainat a la zona i que la temperatura havia començat a baixar. La humitat, també ha pujat fins al 62%. Tot i això, al llarg de la jornada diürna d’avui, s’espera que les temperatures es tornin a alçar i per tant, la situació en general tornarà a ser de risc extrem, amb la qual cosa es manté la previsió de què el potencial de l’incendi és de 20.000 hectàrees.

Des de l’inici, el foc es va propagar amb molta velocitat cap al nord-oest, empès pel vent. Dimecres a la nit, l’incendi tenia un perímetre de 128 quilòmetres, amb 14 quilòmetres de llargada, i ja havia afectat unes 3.600 hectàrees de diversos municipis: la Torre de l’Espanyol, Vinebre, la Palma d’Ebre, Flix i Maials, segona la darrera estimació dels Agents Rurals. Hi ha una trentena de persones evacuades, de les masies que hi ha la zona, entre elles de Bovera.

Hi ha també cinc carreteres tallades: la C-233 (entre Bovera i Flix), la C-12 (entre Maials i Flix), la T-703 (a la Palma d’Ebre), la T-714 (Torre de l’Espanyol) i la T-2237 (entre Vinebre i la Palma d’Ebre).

Paral·lelament, Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta del Pla per Incendis Forestals de Catalunya i manté activada, també, l’alerta del Pla PROCICAT.

Infolleida