Els Oscars gastronòmics premien un oli dels Torms

24/08/2017

Els productes agroalimentaris lleidatans destaquen per la seva qualitat. Cada vegada són més apreciats fora de les nostres fronteres. En aquest cas, el reconeixement ve des del Regne Unit, on aquest mes s’han celebrat els Great Taste Awards 2017, considerats els Oscars de la gastronomia. Aquests premis han reconegut almenys quatre productors lleidatans i entre ells el Molí dels Torms amb el seu oli d'oliva verge extra de producció ecològica Olicatessen.

L’oli Olicatessen produït al Moli del Torms ha estat premiat amb els oscars gastronòmics, el great taste award 2017 que se celebren al regne unit des de fa 23 anys. És un oli que te com base l’arbequina en un 70 per cent, però que incorpora varietats tradicionals que ara el molí està recuperant, el que li dóna més cos i més qualitats organolèptiques. És tracta d'una empresa familiar amb una producció ecològica que centra el dia a dia en la cura de l’arbre.

El molí del Torms produeix cada any uns 150 mil quilos d’olives en 50 hectàrees de cultiu situats a les garrigues, Són uns 30.000 quilos d’oli la majoria dels quals es destinen a l’exportació. A tot Europa a països com França, Bèlgica, Holanda i Dinamarca però també a Canadà, Mèxic o el Perú. Ara participa amb la universitat de Lleida en un projecte europeu que servirà per etiquetar el seu oli com a producte saludable. Al setembre es coneixeran els resultats.

Al premi es va presentar 12.336 productes internacionals, amb 60 premiats a Espanya. El jurat està format per més de 500 crítics d’alimentació, xefs, restauradors, escriptors gastronòmics i productors que jutgen el material gastronòmic amb tastos a cegues. Altres guardonats lleidatans son Torrons Alemany d’Os de Balaguer, la xarcuteria cal Tomàs de la Pobla, i la cervesa Mahou Sant Miguel.

Marta Grau (Lleida TV)