Energia solar per abastir d’aigua els regants de l’Espluga Calba

13/03/2019

Aquest mes de març s’han acabat les obres d’instal·lació de les plaques solars per traspassar l’aigua de la bassa del Segarra-Garrigues a la dels regants de l’Espluga Calba. En aquests moments s’estan duent a terme les proves de bombament i es preveu que en les pròximes setmanes ja entri en ple funcionament.

Després de dos mesos ja s’han acabat els treballs d’instal·lació de les plaques solars a l’Espluga Calba per bombar l’aigua de la bassa del Segarra-Garrigues a la dels regants de l’Espluga. El projecte, que ha tingut un cost de 225.000 € ha estat finançat un 80% pel Departament d’Agricultura i el 20% restant ha anat a càrrec de la comunitat de regants.

Es tracta d’una instal·lació fixa orientada al sud amb una inclinació de 30 graus. Les plaques tenen un pic de potència de 52 kilowatts. Per superar la cota de 100 metres de desnivell de la bassa del Segarra-Garrigues a la de l’Espluga s’ha instal·lat una bomba amb una potència màxima de 70.000 metres cúbics per hora.

Aquesta és la primera obra d’aquestes característiques que finança el Departament d’Agricultura i la Generalitat recopilarà les dades amb la intenció de poder-ho aplicar a altres camps i comunitats de regants.

Mariona Rebull i Martí