La campanya vinent serà obligatori especificar la parcel·la d’origen en l’entrada de raïms als cellers

03/03/2018

Es tracta d’un canvi, que entrarà en vigor la campanya vinent i que té com a objectiu perfeccionar la traçabilitat de tot el sistema vitivinícola. Fins ara, aquest tràmit era voluntari.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) modificarà l’Ordre que regula el control de la producció vitícola amb la Targeta Vitivinícola a partir de la propera campanya. Aquesta modificació, entre altres qüestions, establirà que el lliurador de collita haurà d’indicar, al celler, la parcel·la vitícola d’on prové el raïm. Fins ara, aquest tràmit era voluntari.

Aquests canvis, han estat objecte d’anàlisi i debat en un grup de treball amb tot el sector, que s’ha reunit vàries vegades, i que ha presentat les conclusions al conjunt de la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi celebrada aquest dijous, a la seu de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), a Vilafranca del Penedès.

Amb aquesta modificació es vol perfeccionar la traçabilitat de tot el sistema vitivinícola. A Catalunya, la major part del vi està emparat per una denominació d’origen, i en els seus reglaments es defineixen uns paràmetres de qualitat dels raïms, per poder ser destinats a aquestes indicacions d’origen.

La Taula també ha decidit engegar un pla de comunicació per informar sobre la nova manera de funcionar a tots els viticultors i cellers. Aquest pla, que es posarà en marxa, conjuntament amb DO, sindicats agraris i associacions empresarials vinícoles, es desplegarà en jornades tècniques, cartes, etc. adreçades a tots els viticultors i cellers, amb l’objectiu que tots els operadors estiguin informats d’aquest canvi. La pròxima verema, els viticultors que desconeguin la parcel·la no podran lliruar el raïm a cap celler de Catalunya.

Infolleida