La Fira de l'Oli comptarà amb 39 productors, un 56% més

05/01/2024

El certamen vol abordar aspectes que preocupen al sector com la crisi climàtica o la certificació de qualitat de l'oli

La 27a edició de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques comptarà amb 39 productors, un 56% més que l'any passat. Vindran de Lleida però també de Tarragona i Barcelona, ja que la fira s'ha obert a la resta del país. Aquesta és una de les principals novetats del certamen de l'edició que se celebrarà del 19 al 21 de gener. També hi haurà 37 expositors d'altres sectors relacionats amb la gastronomia.
El nou equip de govern a l'Ajuntament de les Borges Blanques, format per la coalició Borges per la República i ERC, ja va anunciar la passada tardor que la Fira de l'Oli presentaria algunes novetats per canviar la tendència del que s'havia fet els darrers anys. La primera i més visible és el canvi en el comptador de les edicions, i és que l'any passat es va celebrar la 60a fira i per tant enguany tocaria la 61a. Això però, no és així, ja que al cartell hi surt que és la 27a edició. Es deu al fet que l'anterior equip de govern va sumar a la Fira de l'Oli les edicions d'una altra fira de maquinària que es feia a la capital de les Garrigues i ara s'ha volgut desvincular aquest certamen.
L'altra gran novetat és l'obertura del certamen a productors d'oli d'arreu del país i per tant a més varietat. D'aquesta manera, en aquesta edició la varietat arbequina clàssica de les Garrigues conviurà amb varietats com l'empeltres, la verdal i la picual, la morruda i la sevillenca, la farga i l'agudell, la koroneiki, la frantoio o la coratina. Són olis i varietats que des de l'organització es destaca que a més a més, arribaran de l'empara de diverses denominacions d'origen, cooperatives, molins privats i associacions de productors. L'objectiu és "recollir la pluralitat" dels models d'emprenedoria, producció i certificació de la qualitat en el món de l'oli d'oliva. Aquesta obertura permet, a més a més, incrementar substancialment el nombre de productors presents al certamen i es passa dels 25 de l'any passat a 39.
Una altra de les claus d'aquesta reformulació és intentar que la fira sigui alguna cosa més que un esdeveniment de cap de setmana i per això, l'alcalde ha explicat que volen fer-la extensiva al llarg de l'any amb una agenda política, econòmica, social i cultural que abordi les principals preocupacions del sector com poden ser les conseqüències de la crisi climàtica i la sequera en la producció de l'oli, el despoblament, la pèrdua de sòl per cultiva, el paper del mosaic agroforestal d'oliver en la construcció de paisatges més resilients als grans incendis forestals, o els models de certificació de qualitat de l'oli que recentment han estat objecte de polèmiques entre productors no pertanyents a la DO Garrigues però establerts a la comarca.

Foto: ACN

ACN