La Fira de Santa Caterina d'Arbeca se centra en la sequera

15/11/2023

Tindrà lloc els dies 24-26 de novembre amb tasts, espectacles familiars i musicals, concursos i cercaviles, i 50 paradistes

Arbeca celebrarà la 40 edició de la Fira de Santa Caterina i la 20 edició de la Fira de l’Oli Arbequina del 24 al 26 d’aquest mes. El recinte acollirà 50 parades, principalment d’alimentació i productes locals, i s’espera l’assistència de més de 4.000 persones. Així ho van assegurar ahir l’alcalde, Sergi Pelegrí, i el regidor d’Agricultura, Francesc Roset.
Per a aquesta edició, s’ha volgut fer un especial èmfasi en la preocupació per la sequera. Així queda de manifest en la publicació que s’ha fet amb motiu de la fira en què hi ha escrits del mateix Pelegrí i de Roset, però també del pagès arbequí Jaume Perera; del president de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, i del president de la Comunitat de regants del Canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, que s’han centrat en aquesta problemàtica.
Sergi Pelegrí va reforçar ahir aquesta idea de buscar fórmules per la lluita contra la sequera. “És un tema que preocupa molt, d’actualitat. En certa manera, pot arribar a condicionar el futur dels nous regadius que s’estaven implementant al nostre poble. Per tant, hem cregut que, per donar a conèixer a aquella part de la població que no és tan propera al camp, era necessari donar-li aquest caire a la publicació, donada la situació actual”.
La fira comptarà amb activitats diverses, entre les quals destaca la caminada popular (10.00 hores); visita guiada al casc antic (10.45 hores), tastos de l’oli nou (11.00 hores), ‘Vermut i Versots’, a càrrec dels Diables Calents i Cornuts (12.30 hores), o un espectacle familiar (17.30 hores), i un altre de musical (22.00 hores), que tindran lloc el dissabte, 25 de novembre.
El diumenge, 26 de novembre s’iniciarà amb el tradicional esmorzar de Fira, a càrrec de La Cuina de l’Araceli; el tradicional esmorzar amb fesols, llonganissa i una torrada de pa sucada amb l’oli d’Arbeca (08.00 hores), i continuarà amb jocs de cucanyes, cercavila, a càrrec de la Cremallera teatre; el ‘Concurs de menjar olives arbequines’, a les 13.00 hores. També es farà, tal com ha explicat Francesc Roset, una Trobada de Tractors Antics de Ponent, “per tal de reforçar la nostra memòria col·lectiva i creiem que serà molt interessant de conèixer per a les noves generacions”.
Prèviament, el divendres, 24 de novembre s’iniciaran les activitats a l’Abadia, amb un berenar popular amb pa, oli i xocolata (17.00 hores), que precedirà la inauguració oficial, i el lliurament de premis del concurs de disseny del cartell i el concurs escolar. Posteriorment (18.45 hores), s’oferirà l’espectacle infantil ‘Una carretada de contes’, per acabar (22.00 hores), amb els monòlegs d’Agustín Mejias i Toni Cruz.
Segons explica la llegenda, la varietat d’oliva originària d’Arbeca procedia de Palestina, i va ser portada a terres arbequines pel duc de Medinacelli, al Castell-Palau d’Arbeca, al segle XVII.

 

Infolleida