La Fira Heroica de Fulleda escalfa motors

04/09/2023

El proper 17 de setembre, el poble s'omple de parades i animació

Arriba a Fulleda la fira més heroica de Catalunya. Un any més, els carrers es tornaran a omplir el proper 17 de setembre de paradetes amb artesans, productors de proximitat, tallers d’ofici, animació, jocs tracionals i recreacions de la Guerra del Francès i de la llegenda de l’Agustina d’Aragó amb motiu de la celebració de la Fira Heroica, la festa de l’Agustina d’Aragó. Durant la jornada, també es lliurarà el tradicional Porró de Fulleda, l'acte simbòlic amb què es vol reconèixer la tasca d'alguna persona o col·lectiu rellevant.
Cal recordar que Fira Heroica recorda la figura d'Agustina Saragossa i Domènech, coneguda com a Agustina d'Aragó, descendent d'aquest poble.
Hi ha discussió sobre el lloc de naixement d'Agustina d'Aragó, però el que està clar és que era filla de Pere Joan Saragossa i Raimunda Domènech, naturals de Fulleda i casats a Fulleda. Agustina va tindre un paper rellevant en alguns episodis de la Guerra del Francès entre Espanya i França, com el setge de la ciutat de Saragossa, que defensava. La Fira Heroica, l'únic certamen de la comarca inspirat en un personatge històric, reivindica la catalanitat d'Agustina d'Aragó.
Infolleida