Les Garrigues tindrà una taula de treball comarcal d'habitatge

28/01/2020

El Consell de Joves denuncia que tot i que als municipis garriguencs hi ha moltes cases buides, els joves no tenen accés a la vivenda.

Aquest dissabte, ha tingut lloc a Fulleda la primera jornada impulsada pel Consell de Joves de les Garrigues. Aquest grup, promocionat des de l’Oficina Jove de les Garrigues amb el suport de la coordinació territorial de la Direcció General de Joventut a Lleida, ha sorgit després d’una sèrie de 6 trobades de joves de  diversos pobles de la comarca. Les reunions van començar el 9 de febrer de 2019 a Castelldans i al llarg de tot l’any hi han participat fins a 42 joves de 16 municipis diferents. D’aquestes reunions n’ha sorgit el Consell, format per 16 persones.

Durant el 2019 el Consell de Joves va realitzar diverses dinàmiques en les que s’ha posat sobre la taula la realitat de la comarca i el greu problema de despoblament. Per revertir aquesta tendència, els joves han estat treballant per tal de trobar projectes que els permetin seguir vivint i treballant als seus pobles. Després d’estudiar diversos àmbits d’actuació van concloure que el més urgent i necessari era afrontar el problema de l’accés a l’habitatge. Asseguren que tot i que als pobles de les Garrigues hi ha moltes cases buides, els joves no tenen accés a l’habitatge perquè aquestes no estan disponibles ni per llogar ni en venda.

Finalment, el Consell de Joves de les Garrigues ha citat aquest dissabte als alcaldes i regidors de tots els pobles de la comarca per tal de començar a treballar per solucionar el problema. En la jornada s’ha presentat el Consell i també s’ha reflexionat sobre aquesta problemàtica.  En acabar s’ha obert un debat en què s’ha plantejat problemàtiques compartides per molts pobles, com la negativa dels propietaris a posar a disposició el seu habitatge tot i no anar-hi mai o la degradació de les cases buides que acaben en estat de ruïna. També han sorgit algunes solucions amb les quals ja han començat a treballar alguns pobles, com la creació de borses d’habitatge o la mediació entre propietaris i llogaters.

La trobada ha conclòs amb el compromís dels alcaldes i regidors de treballar conjuntament amb els joves per intentar solucionar el problema. S’ha decidit crear una taula de treball comarcal de l’habitatge en la que hi participin tots els agents i que permeti sensibilitzar, posar en comú experiències,  avançar en la línia de noves fórmules i compartir assessorament dels serveis tècnics i jurídics.

Infolleida