Més de 300 baldufes, al Museu de Cal Pauet de les Borges Blanques

24/12/2016

Les baldufes són les protagonistes d’una insòlita col·lecció que aquests dies s’exposa al Museu de Cal Pauet de les Borges. N’hi ha més de 300, de diverses mides, colors i materials. N’hi ha d’aquí i de molts països d’arreu del món com Itàlia, la Xina o Tailàndia.

De colors llampants, grosses, diminutes i fins i tot que fan so o llum: de tots aquestst tipus i moltíssim més són les baldufes que es poden veure a l’exposició del Museu de Cal Pauet de les Borges Blanques fins el darrer dissabte de gener.

Es tracta d’una valuosa i insòlita col·lecció que comprèn més de 300 exemplars d’aquest joc que s’ha estès arreu del món: se n’hi pot veure d’autralianes, africanes, de l’Índia o dels Estats Units. I és curiós comprovar com el material amb què estan construïdes, la decoració o el mecanisme de funcionament es poden relacionar amb el país al qual pertanyen. Fins i tot, en el cas de les Dreidels israelianes, les baldufes serveixen per fer pregàries.

L’exposició de baldufes ha estat cedida al museu borgenc per Ramon Bragós, que les ha anat adquirint arran dels diversos viatges que l’han dut a voltar el món. Com tots els objectes que conté el Museu de Cal Pauet, les baldufes que ara s’hi poden veure inspiren enyorança, curiositat i més d’un somriure.