Neix el projecte 'Musica't' a les Borges Blanques

03/04/2024

El primer any vol potenciar els instruments de vent

Amb l’objectiu de treballar en la creació de públic local amb sensibilitat i interès per la cultura i la música neix Musica’t, una iniciativa per incidir en la formació musical de l’alumnat de l’Escola Municipal de les Garrigues, per apropar la música als infants i joves que hi tenen difícil accés i per repercutir en la població local.

Segons l'ajuntament, el punt de partida del Musica’t es situa en la voluntat de donar resposta a una petita necessitat, però és l’excusa per impulsar un repte més gran: transformar la societat a través de la cultura.

La necessitat que es vol atendre aquest any és la de potenciar l’estudi dels instruments de vent. Des de fa uns anys, s’està observant una davallada en la demanda d’aquesta especialitat instrumental a moltes escoles de música, una situació que ve derivada de la pandèmia. La programació del Musica’t d’enguany, pren com a temàtica els instruments de vent i proposa dues jornades formatives i tres concerts. 

La primera cita amb el Musica’t serà el dissabte 6 d’abril amb el grup Sporadik Brass, un quintet de vent metall amb percussió, creat el 2008. Els seus components són professors dels conservatoris de Lleida i Cervera, i membres de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

A les 17:00 faran una audició familiar que porta per títol “Bufa el vent metall”. Està adreçada a tots els infants i joves des de  1r de primària fins a 2n de secundària i no cal ser alumne de l’EMG per assistir-hi. 

Tot seguit, a les 19:30 oferiran un concert obert a tothom, especialment indicat per als més nostàlgics. Sota el títol “La música de tota una vida”, faran un recorregut pel pasdoble, la sarsuela, la música de cinema i els grans clàssics de sempre, amb explicacions i tocs d’humor.

Ja al maig, el diumenge 19, lo Dixie, banda professional d’Agramunt, formada el 2022, de la que alguns dels seus 7 integrants són professors de l’Escola de Música, oferirà un vermut musical al Parc del Terrall, amb les millors peces de l’anomenada música ‘Dixieland’ de Nova Orleans.

Per finalitzar aquesta primera edició del Musica’t, el 23 de novembre, l’Orquestra de Flautes de Barcelona oferirà al matí una jornada formativa a l’Escola de Música; i un concert a les 19.00 hores al Pavelló de l’Oli, amb un espectacle interdisciplinar inspirat en La Flauta Màgica de Mozart, amb el que es viatjarà per uns paisatges sonors coneguts de la història de la música d’una manera desimbolta. Els personatges ens aproparan a la natura, l’amor i l’amistat.

El Musica’t és un primer pas que ha de permetre a l’Escola de Música transitar cap a un nou concepte d’escola de les arts, de la creativitat i de la cultura. Tot un repte que passa perquè l’EMG tingui una seu pròpia des d’on poder formar públic, jove i adult, àvid de consum cultural.

Foto: Sporadik Brass (Instagram)

InfoLleida