Ràpel pel campanar de les Borges per festejar 40 anys d'excursionisme

24/09/2023

Membres del Centre Excursionista recuperen una iniciativa que no s'executava des de feia més de dues dècades

Una quinzena de membres del Centre Excursionista de les Borges Blanques-Garrigues es van llançar ahir amb cordes des de dalt del campanar de l'església de Santa Maria. La iniciativa formava part dels actes de commemoració dels quaranta anys de l'entitat, que se celebren des de fa mesos. "Hem volgut recuperar una activitat històrica de la ciutat", indica el president de l'entitat, Ramon Not. Per això, van haver de demanar diversos permisos a l'ajuntament i al bisbat de Lleida i “assegurar a la parròquia que tots els participants tenien experiència prèvia en baixades”, va afegir Not.

El campanar arriba gairebé a cinquanta metres d'alçada, tot i que els participants van baixar des de la cel·la principal, per sota de la cúpula i la llanterna, a 35 metres del terra. “Per baixar a aquesta altura, el més important és la confiança en els teus companys”, va indicar una de les esportistes.

Es dóna la circumstància que feia més de vint anys que no es practicava una baixada pel campanar de la capital de les Garrigues. En aquella ocasió, la iniciativa va formar part d‟una prova de resistència convocada també per la mateixa institució. Després de l'èxit de l'experiència d'ahir, els responsables del Centre Excursionista estudien la possibilitat de repetir-la anualment a partir d'ara.

L'acte d'ahir va finalitzar amb un esmorzar popular al mig del carrer obert a tots els espectadors, la venda de souvenirs commemoratius i un toc de campanes a càrrec dels Campaners de les Borges. El programa d'actes commemoratius del 40è aniversari de l'entitat finalitzarà el proper 10 de novembre, quan convocarà prop de 400 socis a un sopar popular i on es retrà homenatge a una institució que va néixer oficialment el 12 de novembre de 1982 amb l'aprovació dels seus estatuts, encara que aquests no van ser ratificats fins al gener de 1983 en una assemblea extraordinària.

 

Albert González Farran