Els pobles de les Garrigues, preparats per les eleccions municipals

24/05/2019

Els 24 pobles que conformen les Garrigues celebraran el pròxim diumenge les eleccions municipals. Arreu de la comarca s’han presentat 65 llistes i s’hauran d’escollir un total de 160 regidors. D’aquests comicis també en sortirà la composició del Consell Comarcal per als pròxims quatre anys. A més, garriguencs i garriguenques també podran votar a les eleccions europees.

14.696 garriguencs i garriguenques seran cridats a les urnes el pròxim diumenge, 26 de maig. Aquests hauran d’escollir els 160 regidors que governaran els 24 consistoris de la comarca. La capital, les Borges Blanques és el municipi que més regidors té, amb 13 i, Fulleda i Tarrés són els que menys amb tres. Aquest últim ha perdut dos regidors en aquesta convocatòria al baixar dels 100 habitants en el moment del cens.

De les 65 candidatures que es presenten a la comarca, 22 estan encapçalades per dones i dues d’aquestes ja tenen l’alcaldia assegurada, són: Puiggròs, amb Montse Ruiz per Junts per Puiggròs i Cervià de les Garrigues amb Mercè Rubió per Independents per Cervià - Acord Municipal. També tenen assegurada la batllia Lluís Dalmau a Juncosa per Junts per Juncosa i Josep Cunillera a l’Esluga Calba per Grup Renovador d’Espluga Calba - Acord Municipal.

En total, a la comarca, Junts per Catalunya i ERC són les formacions que més candidatures han presentat amb 21. A molta distància trobem el PSC amb 13, 8 de les quals són fantasma. Seguidament, trobem al PP amb 5 i finalment, els comuns i Ciutadans amb una. Pel que fa a les llistes independents en trobem tres arreu de les Garrigues, Juneda som Totes, ACTIVEM l’Albagés i Alternativa Social per la Granadella.

En els comicis de fa quatre anys, on l’abstenció va ser del 32,3%, Convergència i Unió va dominar l’escenari garriguenc amb el 44,91% dels vots que es van traduir amb 81 regidors. Esquerra Republicana, en segona posició, va aconseguir el 31% dels vots i el tercer lloc va ser per a  candidatures independents. Candidatura de Progrés, paraigua municipalista del PSC, el PP i la CUP van aconseguir 8, 2 i 1 regidors, respectivament.

Mariona Rebull i Martí