Les fires de l'oli d'Arbeca i Juncosa venen fins a 22.000 litres

27/11/2023

El sector resisteix l'escalada de preus i preveu igualar vendes d'altres campanyes

Les fires d’Arbeca i Juncosa d’aquest cap de setmana van acabar ahir amb la venda de fins a 22.000 litres d’oli de la nova campanya. Aquesta última localitat va tancar la 14 edició de la Fira de l’Oli amb prop de 12.000 litres d’or líquid venuts i un miler de visitants.

L’alcaldessa, Susanna Vila, va explicar que l’afluència de públic va ser similar a la de passades edicions i va apuntar que entre els motius de la bona acollida del certamen hi ha els reconeixements que ha rebut l’oli de Les Cabanes, que ha estat guardonat en concursos internacionals. La garrafa de cinc litres es va vendre ahir a 46,95 euros. La jornada va comptar amb el tradicional esmorzar popular, que va reunir centenars de persones que van poder degustar l’oli amb pa, llonganissa i cansalada. La cooperativa de Sant Isidre de Juncosa etiquesa el seu oli amb la marca Les Cabanes, Or Verd, EcoCabanes i Taste of Earth, sota els controls de la DO Garrigues.

Així mateix, els productors d’oli d’Arbeca van tancar ahir la 40 Fira de Santa Caterina i la 20 Fira de l’Oliva d’Arbeca amb satisfacció continguda. L’escalada de preus de venda de l’oli verge extra va frenar relativament la venda, encara que molt menys del que s’havia temut. Durant la fira la cooperativa ha venut més de 10.000 litres d’oli. La garrafa de cinc litres costava ahir 48 euros, mentre que fa un any, quan amb prou feines s’havien aplicat les primeres pujades a causa de l’increment de costos, la mateixa garrafa valia 28,5 euros. “La valoració definitiva la farem al final de la campanya, però tal com estan els preus, temem un retrocés de vendes important”, va admetre el gerent de la cooperativa, Sergi Millán. La Cooperativa Arbequina és un dels membres de la DO Garrigues que més ha hagut de comprar oli a altres productors (principalment a la cooperativa de Maials) a causa de la falta d’existències i l’elevada demanda. El certamen va rebre unes 7.000 persones segons el consistori i es van vendre fins a 400 racions del tradicional esmorzar de llonganissa amb mongetes i es va celebrar el concurs de menjar olives.
La producció d’oli d’oliva verge extra de la DO Garrigues s’estima que serà un 10% inferior que la passada campanya. Una temporada difícil per al conjunt de l’activitat oleícola, marcada per la sequera i l’increment de preus provocat per la tensió del mercat a l’estiu. Malgrat això, des de la DO Garrigues van assegurar que hi haurà oli de sobra per al consumidor i només l’exportació se’n podria ressentir. Van apuntar que aquest any hi ha hagut una forta tensió entre l’oferta i la demanda, però la disponibilitat d’oli augmentarà i hi haurà prou estoc, la qual cosa permetrà una “moderació dels preus”. L’oli a granel està ara a uns 8 euros el quilo i les garrafes de cinc litres oscil·len entre els 45 i els 52 euros. La imatge de compradors als certàmens d’oli de Lleida que s’han celebrat fins ara (la Granadella i Mostra de l’Oli a les Borges Blanques i Maials) s’ha repetit: cues per adquirir el preuat or líquid d’aquesta temporada directament als productors i els molins locals, que han intentat contenir la pujada dels preus de l’oli.

SEGRE