Més de 6.000 persones assisteixen a la 37a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges Blanques

01/09/2019

L'esdeveniment cultural ha estat l'acte més multitudinari de la festa major

La festa major de les Borges Blanques ha viscut el seu acte més multitudinari: la 37a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs. Enguany, l'esdeveniment ha reunit més de 6.000 persones a la plaça de l'1 d'octubre i ha comptat amb la participació de 76 colles, integrades per 1.750 geganters, que portaven 190 gegants vinguts d'arreu de Catalunya. 

La novetat més destacada d’enguany ha estat la incorporació en el recorregut de Punts Liles, per a assessorar i sensibilitzar la ciutadania, i prevenir el sexisme i la LGTBIfòbia, i actuar si hagués calgut davant d’algun intent d’agressió masclista. En aquest sentit, totes les colles amfitriones de la festa gegantera borgenca han rebut formació i els seus caps anaven identificats amb un braçalet lila, igual que alguns membres de la Comissió de Festes.

Com cada any, enmig de la popular trobada, el balcó del Centre Cívic de la capital garriguenca s’ha quedat petit per a acollir el pregó oficial, que enguany ha anat a càrrec de l’humorista, actor i presentador Fermí Fernàndez. En el transcurs del mateix, el pregoner ha destacat que “és molt important que la gent com els que esteu avui aquí a les Borges no defalliu, ja que sou l’exemple i l’estendard de com hauríem de funcionar la resta del territori, amb aquesta força i empenta que fa que tots anem una miqueta darrera vostre, pel que us vull donar les gràcies”. 

Prèviament, s’ha dut a terme l’entrega dels premis Olivera d’Or al borgenc i al garriguenc de l’any, amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, i l’alcalde de les Borges, Enric Mir. La Trobada, que s’ha anunciat a través del repic de campanes tradicional, ha començat a les 17 hores amb la plantada de gegants al carrer Carrasco i Formiguera.

Una hora més tard s’ha iniciat la cercavila pels carrers de les Borges, i al voltant de les 19 hores, s’ha produït l’entrada a la Plaça de l’1 d’octubre de tots els gegants, encapçalada per l’Anhel i la Llibertat, la nova parella de gegants borgencs que van ser presentats aquest gener, amenitzada pel grup de música tradicional Inxa Brass Band. Una vegada finalitzat el pregó i la ballada dels gegants a la Plaça, els assistents que ho han volgut han pogut gaudir, al carrer de la Bassa de “La Remullada” abans d’entrar al correfoc que ha anat a càrrec dels diables Grup Recerca, la colla de diables de les Borges “Els Borjuts” i i els Diables del Pla de Santamaria.

Infolleida