Entreguen 1.300 oliveres solidàries als municipis garriguens afectats pels indendis i els aiguats

13/05/2021

A una quinzena de pagesos gràcies als fons recollits durant la Fira de l’Oli a iniciativa de l’ACUDAM i la Fecoll

El Centre d’Empreses Innovadores (CEI) de les Borges Blanques ha acollit aquest dimecres l’acte d’entrega de les oliveres solidàries a una quinzena d’agricultors i agricultores de la capital de les Garrigues que van patir els incendis i els aiguats de 2019 i principis de 2020 i que ara han rebut unes 170 oliveres que serviran per repoblar la zona afectada.

La Fecoll, ACUDAM, el Patronat Fira de les Garrigues i l’Ajuntament de Les Borges Blanques, van desenvolupar, en el marc de la 57a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, diferents accions solidàries que tenien per finalitat recaptar diners amb els quals finançar la recuperació de les àrees de cultiu d’olivera afectades pels incendis i les pluges torrencials posteriors.

Gràcies a totes aquestes accions i a la participació de la ciutadania, s’ha aconseguit la xifra de 1.300 oliveres per als pagesos i pageses de la zona. Al llarg d’aquests dies, la iniciativa ha pogut culminar amb el repartiment de les oliveres pels diferents ajuntaments de Les Garrigues, de forma proporcional en funció de la seva extensió.

L’acte celebrat aquest dimecres a les Borges ha volgut escenificar l’entrega de les oliveres als pagesos de la comarca. L’Ajuntament de la capital de les Garrigues va obrir un període d’inscripcions perquè aquells pagesos afectats que volguessin rebre les oliveres arbequines provinents del Viver ACUDAM, s’inscrivissin per tal de poder beneficiar-se d’aquesta iniciativa solidària.

Han respost a la crida una quinzena de pagesos, que han participat en aquest acte d’entrega que també ha comptat amb la presència del gerent del Patronat de la Fira de les Garrigues, Jordi Ribalta; de la presidenta de l’ACUDAM, Angelina Roure, i d’Oriol Plens, representant de la Fecoll. Durant la seva intervenció, Ribalta ha destacat els anys de col·laboració amb totes dues entitats, a través de caragolades solidàries i del projecte de les olivines, i ha posat en valor les sinèrgies per poder tirar endavant, també amb l’ajut dels pagesos, que s’encarregaran de replantar la zona arran de les inclemències que ha sofert en els darrers anys. En aquesta mateixa línia s’ha referit Angelina Roure a la importància dels pagesos i les pageses del territori, “que ja van patir una primera pandèmia amb el foc”, i “poc ens pensàvem que darrere del foc vindria la pluja, la neu i el vent”. És per això que l’ACUDAM es va mostrar al costat d’aquests pagesos i va engegar el projecte de l’Olivina solidària. Per la seva banda, Plens ha destacat la “bona acollida del projecte” i la necessitat que s’hi impliqués la Fecoll. “A la gastronomia i la cultura lleidatana, l’oli és present en totes les nostres festes”, ha dit Plens, que ha posat en valor l’or líquid de les Garrigues.

El viver arriba als municipis garriguencs afectats

La resta de municipis de les Garrigues que es van veure afectats pels incendis i pels aiguats ja tenen als seus pobles el planter que repartiran entre els pagesos i les pageses de la zona per repoblar-la d’oliveres. Aquestes darreres setmanes, ACUDAM ha fet entrega de les 1.300 oliveres, que s’han repartit entre 12 pobles de la comarca. En concret, el planter s’ha fet arribar a l’Albi, el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues, la Granadella, Bovera, Juneda, Puiggròs, Arbeca, les Borges Blanques, Vinaixa i la Floresta.

Paral·lelament, ACUDAM entregarà al llarg de les pròximes setmanes les oliveres solidàries per a les comarques de la Ribera d’Ebre i el Segrià aconseguides amb la seva campanya online que va realitzar el mateix any 2019. Entre la iniciativa de les Garrigues, i la campanya en línia de repoblació per a les comarques de Ribera d’Ebre i el Segrià, s’ha aconseguit un total de 2.650 oliveres per a les tres comarques afectades.

INFOLLEIDA