Identificats dos soldat de la Guerra Civil a la fossa comuna del Soleràs

12/08/2019

El programa d’identificació genètica ha permès conèixer la identitat de dues noves víctimes de la Guerra Civil de la fossa comuna del Soleràs. Aquest programa compta amb una base de dades amb perfils genètics de les restes humanes localitzades en fosses i de familiars de les víctimes. Perquè aquest procés funcioni és imprescindible tenir mostres d’ADN dels familiars dels desapareguts.

Els cossos d’un soldat republicà nascut a Ripoll i un soldat franquista de Fuentemolinos enterrats a la fossa comuna del Soleràs han estat identificats a través del Programa d’Identificació Genètica. La Direcció General de Memòria Democràtica retornarà pròximament les restes a les seves famílies.

En el cas del soldat republicà, és un dels germans Sabatés Homs i podria ser en Joan o en Josep Maria, ja que els dos van néixer a Ripoll i van morir a la Guerra Civil. Ara, els estudis antropològics hauran de confirmar de qui es tracta.

 

La identificació s’ha pogut dur a terme gràcies a les mostres d’ADN d’un dels nebots de la víctima que va inscriure els seus tiets al Cens de Persones Desaparegudes, el primer pas per poder cedir ADN a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron que és on s’extreuen les mostres del frotis bucal. La donació és gratuïta i indolora, a la vegada que indispensable per fer l’encreuament amb les dades dels desapareguts amb les dels familiars i identificar així, les víctimes.

 

Actualment el cens compta amb més de 5.000 entrades, una xifra baixa tenint en compte que el nombre de persones enterrades en les més de 500 fosses comunes a Catalunya supera les 20.000.

A hores d’ara, són set les víctimes identificades localitzades en fosses de la Guerra Civil, sis de les quals estaven enterrades al Soleràs

Mariona Rebull i Martí