La planta de tractament de purins VAG de Juneda funciona a ple rendiment

19/10/2017

La planta de tractament de purins VAG de Juneda, que va reobrir el passat mes d’agost, ja funciona amb normalitat i a ple rendiment, entrant-hi 300 metres cúbics de purí al dia. Després que al febrer de 2014 s’hagués de tancar aquesta planta i la de Tracjusa, les dues que hi ha al municipi, per les retallades de les primes de retribució del sistema elèctric, una sentència del tribunal suprem de fa un any i mig va obligar a tornar a calcular les retribucions, i ha permès obrir de nou la planta de tractament de purins VAG. Paral·lelament, el projecte de la Nova Tracjusa està en període d’exposició pública i els mateixos promotors esperen poder posar-la en funcionament el 2019, just quan la planta VAG s’hauria de tancar perquè hauria arribat als 15 anys de vida.

 

La planta de tractament de purins VAG de Juneda ja funciona al màxim de les seves capacitats. Cada dia hi entren uns 300 metres cúbics de purí, uns 95.000 metres cúbics a l’any, la mateixa quantitat que abans del seu tancament el 2014.

VAG i Tracjusa, les dues plantes de tractament de purins del municipi de Juneda i que són propietat de Gestió Agroramadera de Ponent, van haver de tancar el febrer de 2014 per les retallades de les primes de retribució del sistema elèctric del govern espanyol. Una sentència del Tribunal Suprem de fa un any i mig, però, va obligar a tornar a calcular les retribucions i, finalment, VAG ha pogut reobrir amb normalitat. La inversió per reobrir la planta és d’1M€, xifra a la que cal sumar els 800.000€ de deute que té la planta amb el Ministeri.

Paral·lelament, el projecte de la Nova Tracjusa, que pretén assecar purins a través de la crema de residus, està actualment en període d’exposició pública. Els promotors esperen que s’aprovi l'informe final, passat el període d’al·legacions, el primer trimestre del 2018, per començar la construcció de la nova planta i poder obrir-la el 2019. Precisament, seria al 2019 quan la planta VAG hauria de tancar perquè hauria arribat als 15 anys de vida, límit que fixa el govern per a aquestes plantes. Tot i això, ja s’ha presentat un recurs per intentar allargar la vida d’aquestes plantes dels 15 anys als 25.

Mariona Rebull i Martí