L’Ajuntament de les Borges vol recuperar el títol de Paeria

23/08/2017

El darrer ple de l’ajuntament de les Borges Blanques va aprovar per unanimitat iniciar un expedient per recuperar el títol de Paeria que va tenir el consistori fins fa tres segles previ als Decrets de Nova Planta i el titol de paer per als edils. També va iniciar l’expedient per a un nou escut heràldic. Actualment, la llei empara aquest tipus de recuperacions, si bé no suposen cap canvi pel que fa a normativa.

L’ajuntament de les Borges vol que la ciutat recuperi la denomiaiucó de Paeria. A més del canvi de denominació, el consistori vol adaptar també l'escut heràldic del municipi, reprenent així el procés iniciat l'any 2000 per corregir algunes anomalies, com la presència d'una vaca en lloc d'un bou o la corona superior, que no es correspondria amb la història del municipi. Unes al·legacions presentades en aquella ocasió van fer que el procés quedés aturat. Ara, coincidint amb el 300 aniversari de la constitució de les Borges com a municipi i amb l'aval d'un informe encarregat al Centre d'Estudis de les Garrigues, el consistori vol dur a terme aquest canvis.

Es va aprovar en el darrer ple. D’aquesta manera es recuperaria la denominació tradicional de paers que havien tingut fins el 1716 quan, amb els Decrets de Nova Planta promulgats per Felip V, es va passar a centralitzar les administracions locals i es vna imposar els noms actuals. 

Si finalment es així les Borges Blanques compartiria aquesta distinció amb Lleida capital i Cervera. Una situació similar comparteix Arbeca. l'Ajuntament s'havia plantejat la qüestió els anys 2008 i 2009 i, de fet, ja fa servir, ocasionalment, la denominació Paeria en alguna carta institucional o fins i tot en targetes de presentació.

Marta Grau (Lleida TV)