L'incendi de la Ribera d'Ebre ha afectat 187 propietaris al Segrià i les Garrigues

15/07/2019

José Crespín calcula que restaurar tota la zona cremada a Lleida i Terres de l'Ebre costarà entre 500.000 i 750.000 euros

L'incendi de fa quinze dies iniciat a la Ribera d'Ebre ha afectat finalment 1.490,18 hectàrees al Segrià i les Garrigues i 187 propietaris de finques lleidatanes. Són xifres facilitades pel subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, que s'ha reunit aquest dilluns al migdia amb representants dels municipis de Lleida afectats. Crespín ha explicat que la Generalitat encara no ha tramitat la petició d'ajuda al ministeri d'Agricultura i ha destacat que cal que ho faci per declarar els terrenys afectats "zona d'emergència" i activar les ajudes. Unes ajudes que calcula oscil·laran entre els 500.000 i els 750.000 euros en total per a les 6.000 hectàrees cremades a les comarques de Lleida i de les Terres de l'Ebre i que es destinaran a netejar la zona cremada pel foc i a diverses accions per evitar l'erosió i la pèrdua del sòl de conreu.
Encara avui els tècnics i els pèrits estan recopilant totes les pèrdues que el foc va causar als municipis catalans afectats. Així ho han explicat després de la reunió l'alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol, i l'alcalde de Maials, David Masot. "Hem recopilat tota la informació i l'hem fet arribar a la delegació del Govern i a la subdelegació del govern espanyol a Lleida i s'està fent la valoració econòmica dels danys", han explicat. 

Els alcaldes consideren prioritari tirar endavant un "pla de xoc" per recuperar finques i restablir el sistema de reg perdut, ja sigui via subvenció o indemnització, perquè les assegurances no cobreixen tots els danys. També entenen necessari invertir en netejar els boscos de zona cremada i talar els arbres afectats abans d'un any per evitar que les finques agrícoles i els boscos quedin abandonats "amb el risc d'incendi que això suposa", alerta Masot.

Pel que fa a Lleida, s'han comptabilitzat 76 propietaris i 423,21 hectàrees de bosc i cultius afectades en des del 3% al 100% a Maials (Segrià), 36 propietaris i 476,38 hectàrees a Bovera (Garrigues), 5 propietaris i 10,54 hectàrees a la Granadella (Garrigues) i 70 propietaris i 580,05 hectàrees a Llardecans (Segrià).
ACN