Ramona Barrufet s’acull al dret de no declarar

21/05/2018

La garriguenca, exmembre de la mesa del Parlament Ramona Barrufet, ha rebut avui als jutjats del Canyeret la notificació del seu processament per desobediència. El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, li ha comunicat per videoconferència ja que Barrufet havia al·legat comparèixer des de l'Audiència de Lleida per motius de salut. Llarena l'acusa d'haver incomplert els requeriments del Tribunal Constitucional per impedir l'aprovació de les lleis del procés independentista. Ramona Barrufet s'ha acollit al seu dret a no declarar i ha volgut fer una crida que no s'oblidi als companys que estan a la presó o a l'estranger.

Ramona Barrufet era l'única dels 5 exmembres sobiranistes de la mesa del Parlament que encara no havia estat processada. Per motius de salut, la lleidatana no va acudir a la compareixença del passat 7 de maig al Tribunal Suprem on Pablo Llarena va processar a la resta de membres per desobediència. Aquest dilluns, però, ha comparegut al jutjat d'instrucció número 1 de Lleida i ha estat per videoconferència que ha rebut el processament per desobediència de la mà de Llarena. La compareixença ha durat 5 minuts i Ramona Barrufet s'ha acollit al seu dret a no declarar.

 

El jutge Llarena l'acusa, juntament amb la resta de membres, d'haver incomplert els requeriments del Tribunal Constitucional per impedir la votació de les lleis del procés, que van culminar amb la declaració unilateral d'independència. Barrufet ja va acudir al suprem el passat 9 de novembre i va haver de pagar una fiança de 25 mil euros per eludir la presó. A la sortida dels jutjats a Lleida, Barrufet ha volgut tenir un record pels polítics que són a l'estranger o a la presó.

 

Els pròxims passos a nivell jurídic seran ordenar la continuació de la tramitació del sumari per a les persones processades i fixar la data de celebració del judici oral. Tot apunta que serà a l'octubre o novembre.

Diversos membres del PDECAT han volgut acompanyar a l'exmembre de la mesa del Parlament. Entre ells, el delegat del govern a Lleida destituït pel 155, Ramon Farré i el president del grup municipal a la Paeria i diputat al congrés, Toni Postius.

Marc Tàsies (LleidaTV)