Apareix el darrer treball sobre Francesc Macià

08/12/2023

"Vallmanya, el paradís perdut", a la venda a l'Espai Macià

L'Espai Macià de les Borges Blanques ja ha posat a la venda al seu centre de les Borges Blanques "Vallmanya, el paradís perdut de Francesc Macià", escrit conjuntament per l'advocat Quim Torra, l'arqueòleg Joan Ramon González, el periodista Francesc Canosa, els historiadors Marc Macià i David Sancho, l'economista Ferran Dalmau i l'historiador de l'art Alberto Velasco.
Es tracta d'un treball publicat recentment per Editorial Pagès que repassa els principals esdeveniments històrics travessats per la casa i la finca d’ençà del segle XIX i fins a l’actualitat i hi descobrirà el profund vincle emocional que les unia amb Francesc Macià. Una història que, com demostren les sorprenents descobertes que el llibre aporta, és plena d’esplendor, d’episodis de violència i repressió i, finalment, d’un rocambolesc embolic polític —amb girs de guió inclosos— que encara perdura. Vallmanya és, doncs, molt més que una casa amb història: les seves parets preserven la memòria agrària, social i política del país. Els darrers anys, Cal Macià-Casa Vallmanya ha reaparegut amb força als mitjans de comunicació per les mobilitzacions endegades per la Iniciativa Popular que pretén salvar l’immoble principal de la desaparició física i pel confl icte que enfronta les diverses administracions sobre quina d’elles se n’ha de fer càrrec.
La finca i les edificacions de Vallmanya, situades dins l’antiga hisenda propietat de la família de Francesc Macià a Alcarràs (Segrià), foren molt més que l’espai de descans del president de la Generalitat republicana: les convertí en una mena de segona residència i la seva pàtria petita des d’on encarar l’activitat política.El llibre aporta dades i arguments sobre la importància de la Casa Vallmanya per a la història del món agrari català i per entendre la vida i obra dels Macià i els Lamarca.
Infolleida