Demostracions gastronòmiques dels Germans Torres i el guanyador de Masterchef centraran una Fira de l’Oli de les Borges, que també comptarà amb la participació de Laura Borràs i Lourdes Ciuró

19/01/2022

La presidenta del Parlament assistirà al Dia de la Comarca i la consellera de Justícia presidirà l'entrega de premis a les millors iniciatives garriguenques

La Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues encara la seva 59a edició, que torna del 21 al 23 de gener amb un doble format presencial i virtual i una seixantena d’activitats, entre les quals destaquen els nombrosos xoucookings que s’aniran succeint durant tot el certamen i que enguany comptaran amb la participació dels prestigiosos i mediàtics xefs Sergio i Javier Torres, a càrrec del restaurant Cocina Hermanos Torres; de la influencer gastronòmica Dolors Mateu, que també serà proclamada ambaixadora de l’Oli de Qualitat de Catalunya amb el periodista Pepe Antich; del guanyador de Masterchef 2021, Arnau París, i de Xavier Benet, cap de cuina de l'Hostal Benet de les Borges, entre altres cuiners, que posaran tot el seu talent per elaborar les millors propostes culinàries amb oli d’oliva garriguenc. El certamen ja es pot visitar de manera virtual a través de firaoli.cat, un espai amb vídeos, continguts i un Marketplace en què visitants virtuals d'arreu del món podran accedir als comerços electrònics de les diferents persones expositores.

La consellera de Drets Socials de la Generalitat, Violant Cervera, serà l’encarregada d’inaugurar la 59a Fira de l’Oli aquest divendres, 21 de gener a les 11 hores, a l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli, en un acte en què també es llliurarà el Premi Cultura de l’Oli 2022 a l’INS Josep Vallverdú, per la seva tasca de difusió i pedagodia a través dels cicles sobre oli i vi. La consellera Cervera també participarà a l’homenatge a la memòria garriguenca que se celebrarà a la plaça Europa a les 13 hores, que servirà per honorar la tasca de la gent gran de les Borges i de la comarca.

 

Borràs al Dia de la Comarca i Ciuró als premis a les iniciatives del territori

La Fira comptarà amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, que assistirà al Dia de la Comarca aquest diumenge, a les 11 del matí, i durà a terme l’entrega del 14è Premi Jove Investigador/a de les Garrigues. Per la seva banda, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, presidirà l'entrega de premis a la millor iniciativa turística, comercial i empresarial i a la tradició i la innovació de les Garrigues, aquest dissabte a partir de les 12 hores a l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli. Aquest acte substituirà el tradicional Sopar de l’Expositor de dissabte a la nit i només es conservarà aquesta entrega de premis, per minimitzar riscos davant la situació de la pandèmia al conjunt del país.

Clausura a càrrec de la cuinera i empresària d’Algerri Teresa Carles

També participarà al certamen la cuinera i empresària catalana Teresa Carles, pionera de la cuina vegetariana a Catalunya a través del grup Teresa Carles Healthy Foods i veïna d'Algerri, que serà l’encarregada de clausurar aquesta 59a edició de la Fira aquest diumenge, 23 de gener, a les 20 hores, i amb la seva participació es posarà en valor la cuina saludable i 10 raons per estimar l’oli d’oliva verge extra. Igualment, presidirà la proclamació del públic al millor oli de la Fira durant l’acte de cloenda.

 

Demostracions, tastos i maridatges centren la fira

La Fira d’enguany comptarà amb nombroses demostracions, presencials i en línia, que aniran a càrrec, entre altres, de l’Escola d’Hostaleria de Lleida, els cuiners de l’Hostal Jericó de Lleida, dels guanyadors i guanyadores de tot Catalunya a la primera edició dels Premis Josep Lladonosa, així com de diversos restaurants, cellers i productors del territori. Es duran a terme tallers gastronòmics per a infants, maridatges d’oli, degustacions de productes agroalimentaris, demostracions culinàries i experiències en camps d’oliveres, entre altres propostes lligades a la gastronomia.

 

Agermanament amb la Fira del Pa de Cervera

Aquest dissabte a la tarda, l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli acollirà l’acte d’agermanament entre la Fira de l’oli i la Fira del Pa i el Cereal de Cervera, en un acte que estarà pel conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró. L’acte servirà per posar en valor els productes de proximitat i de qualitat que s’elaboren a les Garrigues i la Segarra i també comptarà amb la participació de la influencer gastronòmica Dolors Mateu i del reconegut periodista Pepe Antich, que apadrinaran l’agermanament i es convertiran en Ambaixadors de l’Oli de Qualitat de Catalunya 2022.

Igualment, aquest divendres a la tarda, tindrà lloc la proclamació dels guanyadors del concurs oficial dels millors olis de la Fira i el certamen també servirà per presentar la segona edició dels Premis Josep Lladonosa, aquest dissabte a partir de les 12.45 hores al mateix espai.

 

Cursa de l’Oli i benedicció dels animals domèstics per Sant Antoni

La Fira d’enguany tornarà a comptar amb la tradicional Cursa de l’Oli, a càrrec del Club Atlètic Borges, que encara la seva 19a edició i tindrà lloc aquest diumenge, a partir de les 10 hores, des de la placeta del Terrall. Així mateix, aquest diumenge, a partir de les 11.30 hores, el passeig del Terrall serà l’escenari de la benedicció dels panets de Sant Antoni i dels animals de companyia, que tindrà lloc, com és habitual, davant de la rotonda de la Biblioteca Comarcal Marquès d’Olivart.

 

Un certamen amb les màximes garanties de seguretat sanitària

L’Ajuntament de les Borges i el Patronat Fira de les Garrigues han preparat un circuit induït dins dels pavellons amb un únic sentit de circulació i totes les mesures de seguretat que marquen els protocols sanitaris. Per eliminar riscos també s’han suspès i exclòs del programa el Concert de l’Oli del dissabte a la nit, els dinars populars de divendres i dissabte i els Tres Tombs de Sant Antoni. Els expositors i l’Oli Bar oferiran tastos individualitzats i s’ha ampliat l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli per poder garantir les distàncies de seguretat entre les persones assegudes al recinte que acollirà els actes més destacats del certamen.

 

Una vuitantena d’expositors d’oli i productes de proximitat

La Fira de l’Oli no s’ha volgut estar de tornar a ser un dels millors aparadors per presentar les novetats del sector oleícola i donar visibilitat als productes agroalimentaris del territori i ha assolit el 100% d’ocupació. En total, ha reunit 30 expositors vinculats al sector de l’oli de qualitat verge extra, i 49 expositors vinculats a la resta de la indústria agroalimentària de proximitat, que ocuparan entre tots una superfície de més de 5.000 metres quadrats.

Infolleida