Denuncien l’aparició de vint cabirols morts al costat del canal a les Borges

07/05/2021

Diversos exemplars més, detectats vora unes comportes del Segarra-Garrigues a Torrefeta

L’entitat ecologista Ipcena va denunciar ahir l’aparició d’entre 20 i 25 cadàvers de fauna autòctona (sobretot cabirols, i algun senglar) en un contenidor a la zona del Collet del Canal d’Urgell a les Borges Blanques i va assegurar que han mort ofegats al canal en els últims dies. Els Agents Rurals, va assenyalar l’entitat ecologista, elaboren un informe sobre aquest incident. Per a Ipcena, la infraestructura hidràulica suposa una “trampa mortal” per a la fauna ja que no és difícil que els animals caiguin a l’aigua però sí que ho és que puguin sortir-ne i hi moren ofegats.

De fet, el canal ha portat a terme mesures com per exemple la construcció de rampes per possibilitar la sortida, però, per a l’entitat conservacionista, no és suficient. Ipcena va denunciar també que les màquines de la Casa Canal encarregades de netejar les reixetes troben obstacles com els cossos sense vida dels animals i els retiren i dipositen al contenidor de forma automàtica.

L’entitat va exigir al Canal d’Urgell que prengui mesures més eficaces per evitar la mortaldat d’animals i va dir que demanarà a la conselleria de Territori que imposi als regants l’aplicació d’aquestes mesures.

Ipcena es va referir concretament a rampes i a baranes i reixes als dos costats del canal. El president de la comunitat de regants, Amadeu Ros, va dir desconèixer ahir aquest incident i va afirmar que ho estudiarà. L’any passat, va afegir, van col· locar una trentena de dispositius per permetre la sortida dels animals que han caigut al canal.

També al canal Segarra-Garrigues han aparegut aquesta setmana diversos cabirols morts arrossegats per l’aigua al costat d’una comportes al terme de Torrefeta i Florejacs. En aquest punt està prevista la futura captació d’aigua del Segarra-Garrigues. D’altra banda, els Agents Rurals han instal·lat al costat de l’elèctrica Enel dos rampes al canal de Gavet de la Conca, on havien arribat a rescatar uns 230 animals protegits a l’any entre serps, granotes, gripaus i llangardaixos.

Segre / Fotografia: Ipcena