Els Agents Rurals enxampen i denuncien un furtiu reincident en una àrea privada de caça de les Garrigues

27/04/2022

L'home, inhabilitat durant dos anys per a la cacera, intentava capturar porcs senglars i cabirols amb sirgues il·legals

Els Agents Rurals han enxampat i denunciat un home col·locant sirgues metàl·liques a mode de llaç per capturar porcs senglars i cabirols dins d'una Àrea Privada de caça en el terme municipal de Cervià de les Garrigues. Aquests paranys massius són il·legals perquè no seleccionen les captures i els animals poden quedar atrapats i trigar hores o dies en morir. La persona denunciada té antecedents per furtivisme en la caça a la mateixa zona i ja havia estat jutjada penalment a Lleida i inhabilitada durant dos anys per a la cacera, un període de temps que va finalitzar el mes de novembre de l'any passat.

L'actuació, duta a terme per agents rurals de l'Àrea Bàsica de les Garrigues i membres del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA), ha suposat el comís de nou llaços grans per a ungulats, dos llaços per a mamífers més petits i tres paranys tipus cep o ballesta.

En la inspecció de la gossera esportiva d'aquesta persona els agents rurals van trobar 105 gossos dedicats a les batudes d'ungulats en condicions higiènic-sanitàries deficients per al benestar animal, raó per la qual han posat aquest fet en coneixement dels Serveis Jurídics del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Lleida.

L'ús d'aquest tipus de paranys no selectius està tipificat al Codi Penal com un delicte contra el medi ambient i pot comportar penes de fins a 2 anys de presó per al furtiu, així com la suspensió de les activitats dins l'àrea de caça afectada.

Un cop finalitza la temporada de caça, els Agents Rurals del GEVA intensifiquen la vigilància sobre pràctiques il·legals de caça perquè poden causar danys a espècies en perill d'extinció com el llop o l'os.

Col·laboració ciutadana
La detecció d'aquest tipus de paranys és una tasca complicada perquè els caçadors furtius els utilitzen en llocs recòndits. Per aquesta raó el cos d'Agents Rurals demana la col·laboració ciutadana, especialment de les persones que fan excursions o que van a fer observacions de natura per llocs poc concorreguts. Si es troba un parany d'aquestes característiques demanen que es truqui al 93 561 70 00.

ACN