Els Agents Rurals enxampen una persona que capturava aus amb mètodes de caça prohibits

04/06/2019

La investigació ha permès localitzar més de 150 metres de xarxes japoneses que s’utilitzaven per caçar ocells fringíl·lids, entre els quals gafarrons, pinsans, verdums i passerells. Gairebé tots els ocells que havien quedat atrapats s’han pogut alliberar.

Els Agents Rurals han enxampat “in fraganti” una persona que capturava aus amb un sistema de caça prohibit a les Garrigues. Els agents han denunciat el presumpte autor penal i administrativament per un delicte de captura d’espècies no autoritzades i un altre per ús d’arts de caça massius i no selectius.

L’actuació dels agents ha permès que gairebé tots els ocells que havien quedat atrapats a les xarxes japoneses que el presumpte autor havia instal·lat, s’hagin pogut alliberar de nou. En concret, s’han recuperat 72 ocells, dels quals un ha mort i els altres han pogut ser alliberats després que els veterinaris del centre de recuperació de fauna de Vallcalent comprovessin el seu estat. Les aus han estat alliberades a la mateixa zona on es va fer l’actuació. Els ocells fringíl·lids que s’han alliberat són gafarrons, pinsans, verdums i passerells, tot i que també hi ha gratapalles, mallerengues i mallerengues carboneres.

La identificació del presumpte autor i la denúncia dels agents es va produir la matinada de diumenge, 2 de juny i en l’operatiu hi han participat efectius de l’Àrea Regional de Lleida i del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme del Cos d’Agents Rurals. La investigació ha durat diversos dies per la dificultat en la localització i per les precaucions que utilitzava l’autor dels fets per no ser descobert.

En total, s’han localitzat 150 metres de xarxes japoneses (que són invisibles per als animals) amb una superfície de captura de 600 metres quadrats. El denunciat també utilitzava reclams electrònics prohibits i situava les xarxes en punts on els ocells abeuren, fet que els fa més vulnerables en aquesta època, on la majoria es troben en període reproductiu.

 

Els Agents Rurals seguiran amb les investigacions per esclarir la finalitat de les captures, ja que sospiten que podria ser per a consum o bé, per abastir un mercat il·lícit per al concurs de cant d’ocells, i han demanat la col·laboració ciutadana per detectar i erradicar aquestes pràctiques.

Infolleida