Els infants de les Garrigues caguen el Tió

25/12/2017

La nit de Nadal, o el dia de Nadal, a Catalunya és tradició fer cagar el tió. Un tros de soca o branca que menja, beu i reparteix figures de xocolata, llaminadures i també joguines. Les famílies lleidatanes ja fa dies que van col·locar el tió a un racó de casa i l'han alimentat fins avui perquè cagui molts regals. En algunes comarques, els més petits també s'han vist sorpresos per l'arribada dels patges reials, que han vingut a recollir les seves cartes.

Aquesta és una de les tradicions més esperades per als més petits de la casa. El tió arriba a les llars com a molt tard per Santa Llúcia i ha de presidir la casa durant els dies previs a les festes de Nadal. Alguns van a buscar-lo al bosc i d'altres se'l troben a casa, després se l'ha d'alimentar perquè en dies com avui reparteixi molts regals.

Fer cagar el tió és una tradició pròpia de Catalunya, tot i que també ho comparteixen alguns municipis de l'Aragó. Es tracta d'un tros de soca o branca que beu i menja per repartir figures de xocolata, llaminadures i joguines per als infants. Els experts apunten que es tracta d'un costum molt antic, que ha evolucionat molt, tant que fins i tot alguns lleidatans caguen més d'un tió entre el dia 24 i 25 de desembre.

En aquestes dates també s'envia la carta als reis però en alguns municipis de la comarca de Lleida, els patges reials han pogut arribar personalment per recollir els desitjos dels infants.

Rut Camí (Lleida tv)