Els municipis de les Garrigues Altes s'agrupen per demanar millores a la carretera que vertebra la comarca nord-sud

12/04/2021

Consideren que l'estat de les carreteres locals suposa un risc per a la seguretat viària del transport escolar i de tots els serveis bàsics que hi circulen

La comarca de les Garrigues pateix un dèficit històric en comunicacions viàries, principalment pel que respecta a la vertebració nord-sud d'aquesta. Actualment la via que exerceix d'eix vertebrador de la comarca, mentre no s’adeqüi el tram Soleràs-La Granadellla de la C-233, també coneguda com a Eix de les Garrigues, és la pista que va de la carretera de l'Albagès fins a Els Torms, i d'allí a Bellaguarda (de la C-233 a la L-701 a la C-242).

L'aprovació d'una moció per la millora en gestió i manteniment dels eixos vertebradors en comunicacions viàries de les Garrigues va ser el primer pas en la cerca d'una solució a aquesta problemàtica endèmica que afecta la seguretat viaria dels habitants de les Garrigues Altes. Aquesta acció va anar seguida de la petició d'incloure les pistes al Pla Zonal de Carreteres de la Diputació de Lleida, que com a conseqüència va instal·lar dispositius per determinar la intensitat mitjana de circulació.

Després de la visita, per corroborar l'estat deficient de les pistes, per part del diputat de Serveis Tècnics de la Diputació, el Sr. Marc Baró, la Diputació ha agafat el compromís de redactar una memòria valorada de l'arranjament d'aquestes vies.

Les pistes dels Torms i Bellaguarda són de titularitat municipal, però en realitat se'n fa un ús comarcal, fet que provoca que amb motiu del trànsit estiguin en molt mal estat i fins al moment se n'estan fent càrrec del manteniment els municipis per on passa la via, tot i que en fan ús tots els veïns dels pobles de la zona.

Els municipis sols no poden fer-se càrrec del seu manteniment tenint en compte el mal estat actual que compta amb clots de 50 cm de diàmetre i 10 cm de profunditat. Així mateix les últimes inversions en manteniment no han tingut bon resultat, ja que el pressupost només permet fer pegats als clots actuals, provocat que en surtin de nous. Els ajuntaments demanen una intervenció d'arranjament de tot el ferm per fer-ne després un bon manteniment.

Els alcaldes dels ajuntaments titulars de les pistes valoren positivament la implicació de la Diputació, tot i que consideren que cal avançar amb més fermesa davant la perillositat que suposa el seu estat actual. Per aquestes pistes hi circulen tots els transports públics i de serveis de la comarca, com el servei de transport escolar, els serveis mèdics, els camions d'escombraries entre altres, amb el perill que representa per a la seguretat de les persones el seu estat deficient.
Infolleida