Front comú per agilitzar renovables

17/10/2024

Alcaldes i representants van presentar les seues reclamacions ahir a Urbanisme

Una quinzena d’alcaldes i representants de consistoris de les comarques de Ponent, principalment del Segrià i les Garrigues, pertanyents a Impulsem Lleida van denunciar ahir davant d’Urbanisme la situació de “paràlisi” que pateixen diferents projectes d’energies renovables de la demarcació.

Consideren que les afectacions són “greus” per a ajuntaments i veïns favorables a aquests projectes i apunten que el desplegament de les renovables continua xocant amb “traves ambientals i urbanístiques” que els retarden. Acusen directament l’anterior Govern d’ERC d’aquesta situació i reclamen a l’actual del PSC que la reconsideri i aporti solucions.

Segons Impulsem Lleida, hi ha una vintena de parcs eòlics i solars pendents d’execució malgrat que disposen des de fa més d’un any de totes les autoritzacions ambientals, energètiques i constructives, però no urbanístiques. El motiu d’aquest retard és la lentitud en l’emissió del Projecte d’Actuació Específica (PAE), que ha d’autoritzar la construcció dels parcs en sòl no urbanitzable, i que continua pendent d’aprovació d’Urbanisme.

Impulsem creu que el resultat d’aquest “immobilisme” en l’emissió dels permisos reverteix en una paralització d’inversions estimades en 283 milions d’euros i que els ajuntaments deixin d’ingressar uns 11 milions d’euros en concepte d’Impost de Construccions i llicències d’obres.

Els alcaldes han avisat que si Catalunya no disposa d’un projecte global en aquesta matèria, serà dependent energèticament dels projectes de renovables d’Aragó i de les MAT, ara en curs. Precisament ahir Territori va treure a informació pública l’impacte ambiental dels parcs de La Comella i Sant Joan a les Garrigues.
SEGRE