Indefensos davant d'una emergència nuclear

22/11/2018

Set pobles de les Garrigues i cinc del Segrià estan situats a menys de 30 km en línia recta de la central nuclear d’Ascó. Els alcaldes demanen l’actualització de tots els plans d’emergència nuclear, més informació i recursos i plans d’evacuació des de fa més de vuit anys sense obtenir cap resposta.

Arran de l’accident nuclear de Fukushima el 2011, es va acordar d’actualitzar i millorar tots els plans d’emergència nuclear mundials. Actualment, a les Garrigues i el Segrià, els pobles que es troben a menys de 30 km de la central nuclear d’Ascó només han rebut de Protecció Civil un esborrany del Ministeri de l’Interior. Aquests alcaldes reclamen l’actualització del Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona, el pla PENTA, a més a més d’informació sobre com actuar, mesures de megafonia i plans d’evacuació, dels que de moment encara no disposen. A la Granadella l’últim pla PENTA actualitzat és del 2006 i a Bovera, municipi que es troba a menys d’11 km del reactor, del 1996. L’alcalde de la Granadella, Carles Gibert, assegura que no sabrien com actuar en cas d’emergència.

A part d’una subvenció econòmica que no arriba als 5.000 euros anuals per municipi, un mesurador de partícules que en alguns casos ja no funciona i un pla PENTA obsolet -on no hi ha ni els telèfons actualitzats, ni hi consten les noves vies de comunicació-, els ajuntaments no disposen de més recursos per fer front a qualsevol incident, tal com explica l’alcalde de Bovera, Òscar Acero.

Al Segrià, Maials compta amb l’única estació de classificació i descontaminació radiològica de la província de Lleida. L’alcalde de la població, David Massot, assegura que des de fa un any no reben la subvenció de 5.000 euros per mantenir les instal·lacions en bon estat i que el dipòsit de les aigües brutes té pèrdues.

Mariona Rebull i Martí