La biblioteca de Juneda restaura el llibre de vàlues

29/11/2018

La biblioteca Joan Duch de Juneda ja disposa del llibre de vàlues del municipi restaurat. Es tracta d’un document del segle XVI que conté els béns i les propietats de les famílies de la vila. Un llibre de gran valor històric i patrimonial.

Després de dos anys de restauració, la Biblioteca Joan Duch de Juneda ja disposa del llibre de vàlues del poble, un document que data de finals del segle XVI i que està format per més de 500 pàgines. El llibre conté els béns i les propietats que declaraven les famílies  de Juneda al Duc de Cardona i també els diners que se li pagaven. La primera declaració és de 1593. En el document també es pot veure com, al llarg del temps, les declaracions passen de generació en generació.

 

La restauració, que ha anat a càrrec de Jesús Sauret, ha consistit, entre d’altres, en la desinfecció de la peça, una neteja mecànica en sec i humida amb tres banys, desacidificació i premsa manual.

El llibre de vàlues, juntament amb el dels Mustafassos, va ser cedit fa uns vuit anys per l’Ajuntament de Juneda a la biblioteca, que amb una subvenció de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, els ha pogut restaurar.

Mariona Rebull i Martí