La Cooperativa de la Granadella avança en la descarbonització

06/06/2024

En marxa l’illa d’emergència per a residus a la localitat

La Cooperativa de la Granadella vol fer un pas més en sostenibilitat i estudia de quina manera aplicar una sèrie d’estratègies de descarbonització en els processos productius i d’aprofitament dels subproductes que obté de l’elaboració del seu oli d’oliva verge extra. Més concretament explora si és viable utilitzar la sansa de les olives destinades a la producció d’oli (pinyol, pell i carn de l’oliva que queda) com a matèria primera per elaborar aliment per a animals, al ser una font de fibra i greix. Així mateix, analitza el cicle de vida dels envasos que utilitza i la depuració d’aigües residuals provinents del rentat d’olives i de la neteja de sales i màquines.

Aquestes propostes són el resultat de la participació de la cooperativa en la iniciativa DescarbAgro, que coordinat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) busca ajudar el cooperativisme agrari a fer un pas més en la descarbonització. Els resultats d’aquest projecte es van presentar ahir en una jornada a la Granadella. El president de la cooperativa, Ramon Barrull, va destacar la importància d’avançar en l’eficiència en tots els processos i en l’autonomia energètica, així com en mesures que facin més sostenible tot el cicle productiu.

Valor dels subproductes En aquest sentit, va remarcar que “és una obligació de les cooperatives productores d’oli saber com donar valor als subproductes resultants de l’elaboració de l’oli, i alhora contribuir a la descarbonització del sector agrícola”. I és que entre els objectius de difondre els resultats obtinguts durant aquesta iniciativa es troba el d’estendre el seu possible desenvolupament en altres cooperatives.

En marxa l’illa d’emergència per a residus

Aquesta setmana entrarà en funcionament a la Granadella l’àrea d’emergència que completa la recollida domiciliària de residus després de repartir-se les targetes que permeten l’accés, segons responsables del servei del consell de les Garrigues. El consell està distribuint 4.500 claus per donar accés a les àrees d’emergència en les quals dipositar els residus que no s’han pogut recollir en els horaris establerts en el porta a porta mitjançant sistemes de lectura amb targeta que obliguen els usuaris a identificar-se.
Infolleida