La DO Garrigues tanca la campanya amb 4,5 milions de quilos d’oli

19/01/2022

Incrementa la producció un 12% malgrat els temors per la sequera de l’any passat

Les cooperatives d’oli adscrites a la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues han tancat la campanya amb un augment de més del 12 per cent de la seua producció en relació amb l’any anterior, fins a aconseguir uns 4,5 milions de quilos. Malgrat la sequera de l’any passat, amb registres acumulats que no van superar els 400 litres per metre quadrat, la producció d’oli ha estat substancialment bona, especialment a les zones de regadiu.

Segons els experts, la falta d’aigua, encara que ha limitat les collites d’olives, ha permès que l’oliva arbequina presentés un índex més gran de rendiment (més oli i menys aigua) que en campanyes anteriors. Les cooperatives que millors produccions han registrat han estat les de l’anomenada zona baixa de les Garrigues.

La cooperativa de Maials (al Segrià), la que comercialitza més oli de tota la Denominació d’Origen, ha acumulat fins a 1,3 milions de quilos d’oli, cosa que representa un 50 per cent més que a la campanya anterior. Les cooperatives d’Arbeca, les Borges Blanques i el Cogul també han registrat índexs positius, que van des del 15 fins al 30 per cent.

Tots aquests augments permetran un excedent més gran que es destinarà bàsicament a l’exportació (concretament al mercat italià), amb un preu que ha assolit els 3,4 euros per litre, un 25 per cent més car que l’any passat (vegeu SEGRE del passat 27 de desembre). El president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau, va manifestar ahir que hi ha certa satisfacció entre els productors, “sobretot perquè s’han normalitzat els preus i aquesta vegada ens podrem guanyar la vida dignament”. La meitat a exportació Segons assenyalen els seus càlculs, aquest any es destinarà a l’exportació pràcticament la meitat de la producció d’oli (la resta s’envasa per al mercat local). En qualsevol cas, Dalmau va voler recordar que la zona alta de les Garrigues, que coincideix amb les terres que no tenen regadiu, no han registrat aquests augments de producció d’oli. Cooperatives com les de Cervià, l’Albi, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell i Vinaixa, entre d’altres, han patit pèrdues per culpa de la sequera i la conseqüent mala collita. “Si hagués plogut una mica més, estaríem parlant d’una campanya exitosa”, va concloure el president de la DOP.
SEGRE