La presa de l'Albagés, premi a la millor infraestructura del 2021

13/06/2022

També s'han guardonat la depuradora de la Llagosta, el Moll Balears al port de Tarragona i els cinc hospitals covid

La presa de l'Albagés ha estat guardonada amb el premi a la millor infraestructura del 2021 en la 6a edició de la 'Nit de les Infraestructures', celebrada aquest dilluns a l'auditori de Foment del Treball. El jurat del Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya ha reconegut la importància de la presa d'Albagés per al regadiu del canal Segarra-Garrigues dels sectors 10, 11 i 14 (unes 5.000 hectàrees). La presa ha tingut un import d'execució de 65 MEUR, té 83,1 Hm3 de capacitat i la promotora ha estat Aguas de las Cuencas de España (ACUAES). En paral·lel, també s'han distingit altres infraestructures com la depuradora d'aigües residuals de la Llagosta, el Moll Balears al port de Tarragona i els cinc hospitals covid.

La presa de l'Albagés –una presa de terres, amb una tancada de plana recta i una longitud de coronació de 750 metres- es va iniciar l'any 2009 i es va donar per finalitzada l'octubre del 2021. La construcció ha estat desenvolupada per la Unió Temporal d'Empreses (UTE) de Dragados S.A. i Benito Arné e Hijos, sota el projecte fet per TYPSA. "Suposa un salt qualitatiu per l'agricultura al nostre país, i més en un context com l'actual, on el sector primari té una importància rellevant i ara una major visibilitat mediàtica", ha apuntat el jurat del Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya, que també destaca el canal Segarra-Garrigues com un projecte de col·laboració interadministrativa i també públic-privada.

Els cinc hospitals covid: inversió de 65,8 MEUR
Les altres infraestructures guardonades amb diplomes han estat l'ampliació i remodelació de l'estació depuradora d'aigües residuals de la Llagosta (amb un pressupost de 14 MEUR), la construcció del Moll Balears fase 1 al Port de Tarragona (amb una inversió total de 29,8 MEUR) i els cinc hospitals I Compact Covid construïts en temps rècord pel Servei Català de la Salut com a conseqüència de la pandèmia  (valorats en uns 65,8 MEUR). Aquests nous equipaments hospitalaris s'han incorporat a Bellvitge, l'Arnau de Vilanova de Lleida, al Moisès Broggi de Sant Joan Despí, al Germans Trias i Pujol de Badalona i al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona.

La 6a edició de la 'Nit de les Infraestructures' ha estat presidida per Joaquim Llansó, vicepresident del CAdiC, i ha comptat amb les intervencions del secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores; la segona tinenta d'alcaldia de Barcelona, Janet Sanz, i el secretari general de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font.
ACN