Les Borges commemora l'alliberament de Mauthausen

01/05/2024

Actes que inclouen la projecció d'un documental i un homenatge a les víctimes locals dels camps nazis

Les Borges Blanques ret homenatge a les víctimes del nazisme amb una setmana plena d'actes commemoratius, coincidint amb l'aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen. La Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges Blanques i el Centre d'Estudis de les Garrigues han organitzat diverses activitats per recordar i reflexionar sobre aquest tràgic capítol de la història.

El divendres 3 de maig, a les 19 hores, l'Espai Macià acollirà la projecció del documental 'La Maleta de Mauthausen'. El documental parla de Joaquín Tarín, un suecà que va estar al camp de concentració i, conscient de la transcendència del que s’hi va viure, va guardar documents i fotografies en la seva maleta. Els directors Manuel Rosell i Lucas Moro, s’acosten a la història de Joaquín Tarín, suecà nascut circumstancialment a Amposta, que després de lluitar en la Guerra d’Espanya, va sobreviure al camp d’extermini de Mauthausen i va passar la major part de la seva vida en l’exili. Les seves netes Rosa i Virtuts, així com les seves besnetes Roser i Laura, ens obren la valuosa maleta que conserva documents d’excepció, alguns dels quals, veuran la llum per primera vegada. En el documental han participat la historiadora Rosa Torán, l’expert en educació de la UV, Carlos Fuertes i el catedràtic de Filosofia, Juan Carlos Castelló. La Maleta de Mauthausen és el primer d’una sèrie de documentals educatius que porta per títol, “Fent Memòria”, un projecte patrocinat per la Conselleria de Qualitat Democràtica.

El diumenge 5 de maig, a les 12 h, el Terrall, davant del monument a les víctimes, serà l'escenari d'un acte de record a les víctimes garriguenques dels camps nazis. Aquesta cerimònia pretén ser un moment de reflexió i reconeixement de la lluita i el patiment d'aquells que van perdre la vida en els camps d'extermini durant la Segona Guerra Mundial.

Amb aquests actes, les Borges Blanques no només honra la memòria dels seus ciutadans afectats per l'horror nazi, sinó que també reafirma el seu compromís amb la defensa dels valors democràtics i la dignitat humana.

Foto:
Ajuntament de les Borges Blanques

 

InfoLleida