Les Borges engega un nou sistema d’esporga més sostenible per als arbres del municipi

11/10/2021

S’ha portat a la pràctica en la poda dels plataners del Terrall i es mantindrà

L’Ajuntament de les Borges Blanques aplica, a partir d’ara, un nou sistema d’esporga per als arbres del municipi que permet frenar les plagues i les malalties dels arbres, a la vegada que és menys agressiu amb l’entorn. Es tracta del manteniment de capçada, un tipus de poda que fa servir una tecnologia punta i permet un tractament sostenible de l’arbreda protegida.

Els treballs amb aquest nou mètode s’han iniciat en els darrers dies amb la poda dels plataners del Parc del Terrall. L’Ajuntament de les Borges ha decidit replantejar la poda dels arbres assessorat pels tècnics i les tècniques d’entorn urbà, que van alertar de les fitopatologies  que pateixen alguns arbres de les Borges, provocades per la poda intensa a la qual han estat sotmesos en les últimes dues dècades.

 

Un replantejament per preservar la salut dels arbres

D’aquesta manera, el consistori borgenc ha decidit apostar per preservar la salut dels arbres i ha iniciat aquest nou mètode de poda per frenar plagues i malalties, que implicarà efectuar una successió de podes controlades als arbres durant el període de la tardor i l’hivern.

A través del manteniment de capçada, s’aconsegueix reduir els danys causats a l’arbre, afavorir el tancament de ferides i augmentar la seva resistència a fitopatologies i a les deficiències de nutrients. El nou sistema permetrà, per tant, mantenir la qualitat paisatgística de l’arbreda.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha posat en valor el conjunt d’arbres que conformen els parcs i jardins i que s’integren en la via pública del municipi i la necessitat de preservar-los. Palau ha destacat el valor monumental que tenen els arbres, i ha posat com a exemple els plataners del Terrall, un element típic que dona entitat pròpia a aquest espai. Palau també ha parlat de la capacitat d’ombra que tenen bona part d’aquests arbres.

Infolleida